sobota, 21 września 2013

Tort śliwkowy z musem czekoladowym


Jesienny tort śliwkowy. Puszysty korzenny biszkopt przełożony delikatnym musem czekoladowym na bazie śmietany i musem z pieczonych śliwek. Można do przygotowania tortu użyć gotowych powideł śliwkowych ale zachęcam do przygotowania podanego w przepisie musu z pieczonych śliwek - tort nabiera wtedy naprawdę niepowtarzalnego smaku i aromatu. 



Biszkopt korzenny

składniki na biszkopt:
odmierzone szklanką o pojemności 250 ml

7 jajek
1 szklanka cukru 
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
2 czubate łyżki kawy zbożowej instant np. Inki

do nasączenia:
150 ml mocnej herbaty wystudzonej, można dodać do niej 2 łyżki domowej nalewki ze śliwek

do dekoracji i przełożenia:
1/2 tabliczki startej czekolady mlecznej lub gorzkiej wg upodobań
mus śliwkowy wg poniższego przepisu lub 1 słoik powideł śliwkowych - ok. 350 g
  • Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. 
  • Mąki wymieszać z przyprawą do piernika i kawą, przesiać przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. 
  • Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. 
  • Piec w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
  • Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.
Mus czekoladowy:

750 ml śmietany kremowej 30%
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

  • żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody odstawić do napęcznienia
  • czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej dodając 100 ml śmietany z ilości podanej w przepisie
  • do napęczniałej żelatyny dodać 75 ml śmietany z ilości podanej w przepisie i podgrzewać w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż żelatyna dobrze się rozpuści, odstawić do wystudzenia
  • śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, uważając, żeby nie ubijać jej za długo - pod koniec ubijania wlewać po łyżeczce wystudzoną żelatynę, cały czas ubijając, 
  • następnie dodawać porcjami rozpuszczoną czekoladę, całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników,
Mus śliwkowy:
1 kg śliwek najlepiej węgierek, 
  • śliwki przekrawamy na połowę wyjmujemy pestki i układamy skórką do spodu  w ceramicznym lub szklanym naczyniu do zapiekania
  • wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy 45 min
  • 10 najładniejszych połówek odkładamy do dekoracji tortu
  • po upieczeniu studzimy i miksujemy blenderem

Wykonanie tortu:
  • blaty układamy kolejno na tortownicy
  • każdy blat nasączamy herbatą
  • smarujemy każdy blat 1/3 musu lub powideł śliwkowych (wierzchni blat również)
  • nakładamy na każdy blat ok. 1/3 musu zostawiając trochę do posmarowania boków
  • wyrównujemy i smarujemy boki
  • posypujemy wierzch tartą czekoladą i układamy pieczone śliwki

czwartek, 19 września 2013

Ratatouille - Prowansja na talerzu.




Jesienne warzywa; bakłażan, papryka, cukinia i pomidory w prowansalskiej odsłonie. Wbrew pozorom potrawa nie przypomina w smaku popularnego leczo - jest o wiele smaczniejsza, warzywa są jędrne i chrupiące, a dodatek ziół, zwłaszcza świeżych jest bardzo istotnym elementem potrawy. Jeżeli pomidory użyte do przygotowania dania są mało soczyste, można dodać 3-4 łyżki passaty pomidorowej. Danie idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do mięsa z grilla.

Ratatouille

Składniki:

1 cukinia
1 bakłażan
1 nieduża papryka - ewentualnie dodatkowo 1 pepperoni
3 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
oregano, tymianek - najlepiej świeże z doniczki


  • Cukinię i bakłażana przekrawamy na połowę i kroimy na plasterki. Jeżeli bakłażan jest bardzo suchy w środku, można część miąższu z samego środka usunąć i wyrzucić.
  • Paprykę przekrawamy na cztery, usuwamy nasiona, łodygę i kroimy na nieduże kawałki - można w kostkę, ale nie za drobno.
  • Pomidory sparzamy wrzątkiem, schładzamy zimna wodą i obieramy ze skóry. Usuwamy nasiona i miąższ. Kroimy na kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy do zeszklenia, następnie wrzucamy paprykę i smażymy 3-4 minuty, aż zmięknie. 
  • Dodajemy zmiażdżony czosnek, cukinię z bakłażanem, solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy kolejne 4-5 min, na koniec dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy całość jeszcze chwilę i doprawiamy świeżymi ziołami.


wtorek, 17 września 2013

Precle z pistacjami




Chrupiące precle z pistacjami. W smaku przypominają włoskie paluchy Grissini. Bardzo szybkie w wykonaniu. Z ciasta drożdżowego, które absolutnie nie powinno wyrastać. Szybko łączymy składniki, po czym od razu przystępujemy do formowania precli, nagrzewając w tym czasie piekarnik. Zamiast pistacji można precle posypać ziarnem maku lub sezamu.  

Składniki na 24 szt.

20 g drożdży (świeżych)
125 ml mleka
80 g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki obranych i pokruszonych pistacji
1 żółtko plus 1 łyżka mleka do posmarowania precli 
  • piekarnik nagrzać do 200 stopni C
  • drożdże rozpuścić w letnim mleku
  • masło roztopić i przestudzić
  • mąkę wsypać do miski, dodać drożdże z mlekiem, roztopione masło, sól, jajko i wyrobić zwarte ciasto
  • ciasta absolutnie nie zostawiamy do wyrośnięcia, tylko natychmiast obrabiamy je dalej
  • ciasto uformować w gruby wałek, pokroić na 24 plastry
  • z każdego plastra zrobić cienki wałek długości ok. 50 cm i uformować precle jak na zdjęciu poniżej
  • precle posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypać pistacjami
  • ułożyć na blasze zachowując odstępy i wstawić do nagrzanego piekarnika
  • piec ok. 15 min 

sposób zaplatania precli




sobota, 14 września 2013

Papryka z miodem i kolendrą

Sezon na paprykę w pełni. Polecam przepyszną marynowaną paprykę w zalewie z miodem i kolendrą. Zalewa jest bardzo łagodna na bazie octu winnego. Dodatek oleju sprawia, że po wyjęciu ze słoika papryka ma ładny połysk. Pepperoni lekko zaostrza smak całej papryki w słoiku, ale nie w jakiś zdecydowany sposób. 

Marynowana papryka z miodem i kolendrą
proporcje na ok.15 słoików o pojemności 0,5 l

5 kg słodkiej papryki 
15 szt. ostrej papryczki pepperoni


Ponadto na dno każdego słoika wrzucamy: 
2-3 ząbki obranego czosnku
4 ziarna czarnego pieprzu
2 ziela angielskie
1 liść laurowy
1 płaską łyżeczkę nasion kolendry 

Składniki na zalewę:
2 litry wody
200 g cukru
2 łyżki czubate miodu
2 łyżki płaskie soli
0,5 l białego octu winnego 6% (może być np. jabłkowy)
Składniki zalewy zagotowujemy w garnku i odstawiamy do wystudzenia.


  • Każdą paprykę przekrawamy na cztery części, oczyszczamy w środku z nasion i usuwamy łodygę. 
  • W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy obraną i pokrojona paprykę do wrzątku na 5 min., następnie wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak lub duże sito i schładzamy zimną wodą. Jeżeli papryka nie zmieści nam się na raz do garnka, wykonujemy tą czynność w kilku turach.
  • Papryczki pepperoni nie obieramy i nie parzymy we wrzątku. Wkładamy po jednej papryczce na dno każdego słoika. Można pepperoni również obrać z nasion i przekroić na połowę, ale do słoika wkładamy surową, bez parzenia.
  • Układamy paprykę ciasno w słoikach.
  • Do każdego słoika wlewamy na paprykę 3 łyżki oleju.
  • Zalewamy wystudzoną zalewą, tak aby papryka była w całości zanurzona i zakręcamy mocno słoiki.
  • Wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką, zalewamy zimną wodą do wysokości 3/4 słoików i doprowadzamy do wrzenia wody. Pasteryzujemy od tego momentu ok.15 min. 

wtorek, 10 września 2013

Ciasto ze śliwkami, cynamonem i czekoladą


Jogurtowe ciasto ze śliwkami i cynamonem. Można je również upiec w wersji z morelami i białą czekoladą, ale wtedy nie dodajemy już cynamonu. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło zaraz po upieczeniu - wtedy czekolada jest jeszcze półpłynna i rozpływa się w ustach. 



Składniki:
do odmierzania użyłam szklanki o pojemności 250 ml

3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki pszennej tortowej
50 g masła roztopionego i wystudzonego
50 g gorzkiej czekolady posiekanej w kostkę
10 szt. śliwek wypestkowanych i pokrojonych

Wykonanie:

  • jajka ubić z cukrem na puszystą masę
  • dodać jogurt i wymieszać
  • mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać i dodać do masy
  • na koniec dodać roztopione masło
  • wszystko dokładnie wymieszać
  • piekarnik nagrzać do 170 stopni C bez termoobiegu
  • spód tortownicy o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • wylać ciasto, posypać kawałkami czekolady i ułożyć śliwki
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 min.