Tort malinowy z galaretką i mrożonymi malinami. Jeżeli biszkopt i galaretkę przygotujemy dzień wcześniej, to samo wykonanie tortu nie zajmie nam dużo czasu. Połączenie malin, galaretki i kremu śmietanowego jest ucztą zarówno dla oczu jak i podniebienia. Dekoracja tortu jest bardzo prosta i nie wymaga specjalnych umiejętności w tej dziedzinie. Polecam jako tort na Walentynki.
Tort malinowy z galaretką
składniki na biszkopt:
tortownica o średnicy ok. 22 cm
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
- białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając,
- dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając,
- mąki wymieszać, przesiać przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką,
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
- wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu około 30 minut,
- gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na blat kuchenny lub podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty. Jeżeli będziemy obkładać boki tortu okruchami z biszkoptu, to z wierzchniego blatu delikatnie ściąć skórkę i pokruszyć lub rozdrobić blenderem,
- Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
składniki na krem i przełożenie:
ok. 300 g mrożonych malin
2 galaretki malinowe
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremowej 30%
1/2 szklanki cukru pudru
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka cukru
- obie galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu zmniejszając ilość wody do 3/4 litra na dwie galaretki. Wylewamy je do płaskiego naczynia, tak by warstwa galaretki nie była wyższa niż 1,5 cm i odstawiamy do stężenia. Zastygłą galaretkę kroimy nożem w kratkę, bezpośrednio w naczyniu. 1/3 galaretki zostawiamy do dekoracji tortu, resztę zużywamy do przełożenia blatów,
- śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, w trakcie ubijania dodając mascarpone,
- sok z cytryny, mieszamy z wodą i cukrem, aż cukier się rozpuści,
wykonanie tortu:
- część najładniejszych malin - tych niepokruszonych odkładamy do dekoracji tortu, resztę rozdrabniamy blenderem, bez rozmrażania,
- układamy kolejno blaty na tortownicy, każdy nasączamy sokiem z cytryny, posypujemy rozdrobnionymi malinami i pokrojoną galaretką, przy czym maliny i galaretkę nakładamy tylko na pierwszy i drugi blat, a na wierzch już nie i smarujemy kremem śmietanowym. 1/4 kremu zostawiamy do posmarowania boków i wierzchu tortu.
- boki tortu posypujemy okruszkami, na wierzchu układamy pokrojoną galaretkę i maliny. Tort przed podaniem najlepiej schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce.