piątek, 18 lipca 2014

Babeczki z agrestem


Bardzo szybkie babeczki z agrestem, pyszne na ciepło, więc można je jeść zaraz po upieczeniu. Jeżeli nie macie mąki ryżowej, można je przygotować w całości z mąki pszennej, ale z dodatkiem ryżowej mają jakby ciekawszy smak. Szybki, letni wypiek na wakacyjny podwieczorek. 



Babeczki z agrestem 

składniki:
na 12 szt. muffinek 

100 g masła roztopionego i wystudzonego
2 jajka
125 ml mleka
100 g mąki ryżowej
150 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120 g cukru
250 g agrestu (może być czerwony lub zielony)
  • piekarnik nagrzać do 190 stopni C bez termoobiegu,
  • połączyć mokre składniki; masło, mleko i jajka, roztrzepać wszystko trzepaczką lub widelcem,
  • w oddzielnej misce połączyć suche składniki; mąki, proszek sól i cukier,
  • wlać mokre składniki do suchych, wrzucić umyty agrest i wymieszać łyżką, ale nie mieszać zbyt dokładnie, tylko do połączenia się składników,
  • nałożyć ciasto łyżką do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.25-30 minut, aż wierz się lekko zrumieni,
  • po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, ale niekonieczni.

czwartek, 17 lipca 2014

Chleb z samych ziaren - bez mąki


Chleb bez mąki czyli ziarna sklejone ziarnami. W sieci nazywany chlebem, który odmienia życie - „life-changing bread”. Wiele pochlebnych słów można powiedzieć o tym chlebie, jest bezglutenowy, nie zawiera mąki pszennej, ani żadnej innej mąki, nie ma w nim również drożdży ani zakwasu. Przygotować można go w dowolnym momencie, namoczone ziarna mogą czekać na upieczenie dłużej niż wskazane dwie godziny, jeżeli akurat nie w tej chwili chcemy go upiec. Jest pełen pysznych ziaren, których zestaw możemy dowolnie modyfikować zachowując jedynie proporcje, zamiast migdałów możemy dodać orzechy laskowe, część słonecznika zastąpić pestkami dyni lub dodać nieco żurawiny. Do wymieszania wystarczy łyżka i miska. Mało znaną babkę płesznik można zastąpić rodzimym siemieniem lnianym (mielonym), a zamiast oleju kokosowego użyć dobrej jakości oleju rzepakowego. Cokolwiek by nie powiedzieć jeszcze o tym chlebie, jednemu nie można zaprzeczyć - jest niezwykle smaczny i nawet dla ortodoksyjnych zwolenników pszennych bułeczek będzie smaczna przekąską. Smakuje zarówno na słono jak i na słodko np. z domową  konfiturą z czerwonej porzeczki.
Przepis pochodzi z bloga My New Roots




Chleb zmieniający życie - life-changing bread

składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika (można zmieszać 3/4 szklanki ziaren słonecznika i 1/4 szklanki pestek dyni)
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych (w całości ze skórką)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego lub 4 czubate łyżki mielonych ziaren babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego lub miodu
5 łyżek oleju kokosowego lub dobrego oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki zimnej wody
  • wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce  i odstawić na minimum 2 godziny lub dłużej (można na całą noc), aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu,
  • blaszkę keksową posmarować 1 łyżką oleju, włożyć zawartość miski i ugnieść łyżką, wyrównując wierzch,
  • piec 60 minut, wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc, inaczej chleb będzie się rozpadał,
  • kroić po całkowitym wystudzeniu bardzo ostrym nożem. Chleb można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.

środa, 9 lipca 2014

Tort kokosowy Raffaello z malinami


Tort z kremem kokosowym przełożony świeżymi malinami. Przygotowanie tortu najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. W pierwszym dniu pieczemy biszkopt i gotujemy bazę do kremu kokosowego, a w drugim mieszamy krem z mascarpone i przekładamy tort. W ten sposób nie musicie się przejmować tym, czy biszkopt zdąży wystygnąć, a krem stężeć. Wszystkie czynności wydadzą Wam się łatwiejsze, a wykonanie tortu i dekoracja będzie czysta przyjemnością i wykonancie ją bez pośpiechu. Polecam krem kokosowy z tego przepisu. Jeżeli wykonacie go dokładnie wg poniższej instrukcji, wyjdzie Wam pyszny, gęsty krem, którym bez problemu, posmarujecie tort nawet, jeżeli nie macie w tym wprawy. Jeżeli marzycie o totalnie białym torcie np. z okazji komunii czy chrzcin możecie pominąć maliny i poprzestać na udekorowaniu tortu kulkami Raffaello.
 

Tort kokosowy Raffaello z malinami

składniki na biszkopt:
tortownica o średnicy ok. 22 cm 

5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

  • białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając,
  • dodajemy kolejno żółtka, nadal ubijając,
  • mąki mieszamy, przesiewamy przez sitko prosto do ubitej masy i delikatnie mieszmy szpatułką lub łyżką, 
  • tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. 
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni C bez termoobiegu około 30  minut, 
  • gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na blat kuchenny lub podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie studzimy i  kroimy na 3 blaty. 
  • Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

składniki na krem kokosowy i przełożenie:

300 g malin świeżych lub mrożonych do przełożenia
500 g mascarpone 
400 ml mleka kokosowego
150 ml śmietany kremowej 30 %
100 g wiórków kokosowych
200 g białej czekolady
sok wyciśnięty z 1 limonki
3 łyżki zimnej wody
1 wafelek kokosowy w białej czekoladzie typu Princessa lub 50 g migdałów w płatkach do obłożenia boków
kilka kulek Raffaello

  • mleko kokosowe wlewamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy śmietanę, wsypujemy wiórki kokosowe i doprowadzamy wszystko do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy rondel z palnika, dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i ponownie podgrzewamy cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści. Całość gotujemy cały czas mieszając ok.10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu krem zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstego budyniu. Ten etap przygotowania kremu kokosowego można wykonać dzień wcześniej i schłodzić go w lodówce. W tym czasie krem dobrze stężeje i nie sprawi nam trudności na dalszym etapie przygotowywania tortu,
  • wystudzony krem wkładamy do misy miksera, dodajemy mascarpone i ubijamy chwilę, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta,
  • sok z limonki mieszamy z wodą,

wykonanie tortu: 
  • układamy kolejno blaty na tortownicy, każdy nasączamy sokiem z limonki, i posypujemy malinami. Duże maliny można przekroić na połowę. Maliny  nakładamy tylko na pierwszy i drugi blat, a na wierzch już nie i smarujemy kremem kokosowym. Kilka najładniejszych malin odkładamy do dekoracji tortu. 1/4 kremu zostawiamy do posmarowania boków i wierzchu tortu, 
  • boki tortu posypujemy pokruszonymi wafelkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy kulkami Raffaello i malinami. Tort przed podaniem schładzamy przez 2-3 godziny w lodówce.

piątek, 4 lipca 2014

Buchty czyli kluski gotowane na parze z truskawkami i sosem truskawkowym


Kluski na parze czyli buchty, pampuchy, parowańce lub wielkopolskie pyzy drożdżowe. Obowiązkowe danie naszego dzieciństwa w sezonie truskawkowym.  Jeżeli nie zdążycie ich zrobić z truskawkami, na które sezon powoli się kończy, możecie zrobić do nich sos z jagód lub użyć mrożonych owoców.  Brak garnka do gotowania na parze nie jest przeszkodą, używamy wtedy babcinej metody; zwykły garnek napełniamy wodą do 1/3 objętości, nakrywamy lnianą ściereczką, którą obwiązujemy sznurkiem wokół garnka i robimy lekkie zagłębienie. Nakrywamy garnek metalową miską. Kluski układamy na ściereczce dopiero jak woda w garnku zacznie się gotować i wytwarzać parę. Gotujemy przykryte metalową miską.



Kluski gotowane na parze z truskawkami

składniki na 12 dużych klusek lub 30 małych:

500 g maki pszennej
2 jajka
50 g drożdży
250 ml mleka
2 łyżki cukru
50 g masła stopionego i wystudzonego
szczypta soli
  • mąkę wsypujemy do miski,
  • drożdże, cukier, sól rozpuszczamy w ciepłym mleku i wlewamy do mąki, 
  • dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło,
  • łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny do godziny. Ciasto powinno podwoić swoja objętość,
  • ciasto wykładamy na posypaną mąką stolicę i dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji formujemy kulę i układamy na desce do wyrośnięcia na czas zagotowania wody w garnku. Jeżeli chcemy małe zgrabne kluski, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 2 cm i wycinamy kluski małą szklanką,
  • w garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę i wkładamy kluski dopiero kiedy się dobrze rozgrzeje - zapobiega to przyklejeniu się klusek . duże kluski gotujemy na parze 10 minut, w przypadku małych wystarczy 8 minut. Kluski podajemy na ciepło zaraz po ugotowaniu.
Sos truskawkowy:

500 g truskawek 
2 łyżki cukru
  • truskawki miksujemy z cukrem. Gotowe. 
  • można do sosu dodać kilka łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego i wymieszać.