czwartek, 21 sierpnia 2014

Tarta z kremem jagodowym


Tarta z kremem jagodowym. Kruchy spód i pyszny jagodowy krem. Sezon na świeże jagody trwa krótko, ale poza sezonem mrożone owoce są łatwo dostępne. Wykonanie ciasta nie jest trudne, a po całkowitym wystudzeniu krem ładnie zastyga i dobrze się kroi. Tarta najlepiej smakuje dobrze schłodzona prosto z lodówki.



Tarta z kremem jagodowym


składniki na spód:

250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
100 g masła w temperaturze pokojowej
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli


krem jagodowy:

150 g mrożonych jagód
2 jajka
4 łyżki cukru 
250 g mascarpone
  • połączyć i wymieszać wszystkie składniki na spód, utoczyć kulę, następnie ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć formę do tarty. Ponakłuwać spód widelcem i wstawić ciasto w formie do zamrażarki na 1/2 godziny,
  • nagrzać piekarnik do 220 stopni C bez termoobiegu, wstawić ciasto wyjęte prosto z zamrażalnika i piec 15 minut.
  • w czasie kiedy podpiekamy spód przygotować krem jagodowy:  wszystkie składniki kremu włożyć do miski i zmiksować blenderem. 1 łyżkę jagód można odłożyć do dekoracji wierzchu,
  • wyjąć ciasto i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Wlać krem na podpieczony  spód i wstawić do piekarnika na 30 minut. W połowie pieczenia obniżyć temperaturę do 120 stopni C,
  • wyjąć i wystudzić tartę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona w lodówce. Przed podaniem posypać mrożonymi jagodami.


sobota, 16 sierpnia 2014

Sernik z musem jagodowym



Sernik z musem jagodowym na ryżowym spodzie. Przygotowanie sernika najlepiej rozłożyć w czasie na dwa dni. W pierwszym dniu pieczemy sernik i dobrze go schładzamy, w drugim przygotowujemy mus jagodowy. Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Wierzch dekorujemy jagodami tuż przed podaniem. Jest to kolejny wypiek bez pszenicy, na delikatnym spodzie z mąki ryżowej. Poza sezonem jagodowym można z powodzeniem użyć mrożonych owoców. Gruba warstwa musu jagodowego zdecydowanie uzależnia. 



Sernik z musem jagodowym


kruchy spód ryżowy:

200 g mąki ryżowej

50 g cukru 
100 g masła 
1 jajko

masa serowa:


500 g sera na serniki
250 g mascarpone
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

mus jagodowy:

300 g jagód (mogą być mrożone) 

500 ml śmietany kremowej 30%
2 łyżki soku z limonki
4 łyżki cukru pudru
15 g żelatyny
  • tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz na papierze,
  • wszystkie składniki na kruchy spód połączyć i wymieszać do konsystencji kruszonki. Wysypać na spód formy i delikatnie ugnieść. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 min i podpiec na rumiano,
  • w międzyczasie przygotować masę serową: do misy miksera włożyć ser razem z cukrem i mąką. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku,
  • masę serową wyłożyć na podpieczony spód,
  • wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut,
  • sernik odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy sernik całkowicie wystygnie przygotować mus jagodowy: żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, jagody świeże lub mrożone podgrzać w rondelku z cukrem i sokiem z limonki do momentu, aż puszczą sok, następnie zmiksować blenderem i ponownie podgrzać aż będą gorące, dodać namoczoną i spęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Następnie przecier jagodowy wystudzić i dodać śmietanę - najlepiej dobrze schłodzoną w lodówce. Wylać mus na sernik i odstawić do stężenia.
  • sernik przed podaniem dobrze schłodzić. Wierzch można posypać jagodami. Jeżeli używamy mrożonych jagód, to najlepiej to zrobić tuż przed podaniem.

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Cukinie faszerowane kaszą i kurkami


Młode cukinie faszerowane kaszą i kurkami. Najlepiej smakują właśnie te nieduże. Mogą być te zielone i  te żółte, albo te okrągłe jak piłeczki do tenisa. Im mniejsze, tym są smaczniejsze. Jeżeli macie możliwość, użyjcie malinowych pomidorów, ich słodki miąższ rozpłynie się w trakcie pieczenia w smakowity sos. Polecam na letni obiad lub obiadokolację.



Faszerowane cukinie

3 niezbyt duże cukinie
200 g kurek
2 duże malinowe pomidory, sparzone i obrane ze skóry
1 cebula
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
50 g sera feta
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki i 1 łyżeczka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej (obie kasze doskonale sprawdzą się w tym przepisie)
2 żółtka


  • kurki wrzucić do wrzątku na 1 minutę i odsączyć na sicie. Większe grzyby można przekroić na 2 lub 4 części,
  • 1 szklankę kaszy ugotować na sypko w 1,5 szklanki wody, dodając ½ łyżeczki soli i 1 łyżeczkę oleju,
  • cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę i wyciąć środki nożem lub wydrążyć łyżeczką. Wycięty miąższ posiekać na małe kawałki,
  • na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać kurki i 1 łyżkę masła - poddusić chwilę,
  • następnie dodać miąższ z cukinii i jeszcze chwilę smażyć. Na koniec dodać kaszę, posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać szczypiorek i koperek całość dobrze wymieszać. Do lekko przestudzonego farszu dodać 2 żółtka i całość jeszcze raz wymieszać,
  • pomidory pokroić na kawałki i poddusić krótko na oddzielnej patelni lub w rondlu, posolić, dodać roztarty czosnek, 1 łyżkę oleju i świeżo zmielony pieprz,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu, do nagrzanego piekarnika wstawić na 10 minut wydrążone cukinie bez farszu,
  • wyjąć podpieczone cukinie, wypełnić farszem, ułożyć w żaroodpornej formie lub blasze, na wierzchu ułożyć po kilka kawałków pomidorów. Resztą pomidorów i soku pomidorowego obłożyć cukinie w formie, dodając 3-4 łyżki wody,
  • wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec 25 minut. Po 25 minutach wyjąć, posypać wierzch pokruszonym serem feta i wstawić jeszcze na 10 minut. Podawać gorące.
















niedziela, 3 sierpnia 2014

Czekoladowa rolada


Czekoladowa rolada całkowicie bezglutenowa czyli kolejny udany wypiek bez mąki. Wypełniona lekkim krem z jogurtu i mascarpone oraz świeżymi sezonowymi owocami. Czekoladowy biszkopt jest rewelacyjny w smaku, na tym, że nie ma w nim mąki tylko zyskuje. Roladę można po przygotowaniu zamrozić i podawać jako mrożony deser. W czasie upałów tą wersję zdecydowanie polecam. Wystarczy wyjąć ją wyjąć z zamrażalnika 1 godzinę przed podaniem, a w czasie naprawdę dużych upałów nawet po 15 minutach można ją bez problemów pokroić.




Czekoladowa rolada z kremem i owocami


składniki na czekoladowy biszkopt bez mąki:
6 jajek
5 łyżek cukru
50 g zmielonych migdałów
170 g dobrej gorzkiej czekolady

składniki na krem i przełożenie:

250 g mascarpone

1 duży jogurt grecki (ok.330-370 g w zależności od producenta). Jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą i wstawiamy do lodówki do odsączenia przynajmniej na kilka godzin. Można to zrobić dzień wcześniej i zostawić jogurt w lodówce do czasu przygotowania kremu
1 łyżka czubata cukru pudru
3/4 szklanki malin
3/4 szklanki borówki amerykańskiej lub jagód
cukier puder do posypania
  • czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
  • białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając,
  • dodać kolejno żółtka, nadal ubijając, a następnie roztopioną czekoladę. Czekolada powinna być przestudzona - nie gorąca, a na tyle ciepła żeby była jeszcze płynna,
  • na koniec dodać zmielone migdały i całość wymieszać do połączenia się składników, Można to zrobić mikserem, żeby migdały i czekolada dobrze połączyła się z jajkami. Nie należy się przejmować, że po dodaniu czekolady i wymieszaniu całości piana nieco opadnie, ciasto i tak wychodzi rewelacyjne,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Blachę o wymiarach 20cmx30cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na papier, wyrównać wierzch łyżką,
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut,
  • wyjąć biszkopt z piekarnika i przestudzić. Na blacie kuchennym ułożyć czystą lnianą ściereczkę. Blachę odwrócić do góry dnem i wyłożyć ciasto na ściereczkę. Delikatnie, żeby nie uszkodzić ciasta zdjąć papier i zwinąć roladę razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystudzenia,
  • przygotować krem: wymieszać odsączony jogurt, mascarpone i cukier do połączenia się składników, do czasu użycia przechowywać w lodówce,
  • wystudzony biszkopt wyjąć ze ściereczki, rozchylić brzegi i nałożyć połowę kremu, posypać owocami i nałożyć drugą połowę kremu. Zawinąć roladę dociskając boki. Wierzch posypać cukrem pudrem,
  • przed podaniem roladę schłodzić 2-3 godziny w lodówce. W czasie upału roladę można wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny lub całkowicie zamrozić i wyjąć 1 godzinę przed podaniem, żeby nie było problemów z pokrojeniem jej na kawałki. 

sobota, 2 sierpnia 2014

Mrożona kawa


W taki upał dobrze jest mieć w lodówce schłodzone espresso i mleko, z których w każdej chwili można przygotować mrożoną kawę. W wersji "kawa bez mleka", mleko zastępujemy zimną wodą i dodajemy 1 łyżeczkę cukru więcej. Kawa najlepiej smakuje w szklance schłodzonej w zamrażarce. Miksowanie kawy powoduje, że kawa ładnie się spienia, ponadto w tym samym celu przed podaniem należy zamieszać ją łyżeczką w szklance.

Mrożona kawa
dla jednej osoby

100 ml mocnej kawy wystudzonej i schłodzonej w lodówce
150 ml mleka (może być skondensowane mleko do kawy)
2 łyżeczki cukru
6 kostek lodu


  • wszystkie składniki wlewamy do dzbanka, dodajemy cukier i miksujemy blenderem. Uwaga: lód miksujemy tylko w dzbankach z grubego szkła - plastikowe naczynia mogą popękać,
  • przelewamy do zamrożonych szklanek, mieszamy energicznie łyżeczką i podajemy natychmiast