poniedziałek, 24 listopada 2014

Czerwona kapusta de luxe


Sałatka z czerwonej kapusty - wersja de luxe. Kapustę gotujemy bardzo krótko - ma być chrupiąca, dodajemy minimalną ilość wody - nie odcedzamy ani kropli fioletowo-czerwonego koloru, dodajemy sok z cytryny wydobywając i zatrzymując energetyczną barwę. Przepis mojej mamy - najlepszy przepis na czerwoną kapustę jaki znam. Urzeka smakiem i kolorem.

Czerwona kapusta - ciepła sałatka na obiad

1 mała główka czerwonej kapusty
1/2 szklanki wody
1 jabłko
1 cebula - najlepiej czerwona
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki dobrej jakości oleju rzepakowego
sól, świeżo zmielony pieprz
  • kapustę posiekać na cienkie paski, włożyć do garnka, wsypać 1/4 łyżeczki soli i wlać pół szklanki wody - nie więcej. Kapustę gotować 10 minut od momentu zagotowania, mieszając od czasu do czasu -  nie dolewać wody - cała woda wlana do kapusty w trakcie gotowania wyparuje, ewentualnie zostanie odrobina na spodzie - dlatego należy ją od czasu do czasu zamieszać, żeby nie przywarła do dna garnka. Kapusta powinna być pod koniec gotowania nieco chrupka, ale nie twarda, dodajemy wtedy sok z cytryny, który pięknie utrwala kolor, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników,
  • cebulę posiekać w drobną kostkę i zeszklić na oleju, 
  • jabłko obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grube wiórki,
  • dodać do kapusty cebulę wraz z oliwą i starte jabłko. Wymieszać, doprawić do smaku solą i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać lekko ciepłą lub wystudzoną - w zależności od upodobań.

niedziela, 23 listopada 2014

Sernik z malinami na spodzie z granoli


Dawno nie było sernika. Na dworze szaro, na stole biało i malinowo.  



Sernik z różowym musem z malin.

składniki:

spód:
100 g granoli
30 g masła

masa serowa:
1 kg tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie


3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka (250 ml) cukru pudru

5 jajek

3 łyżki ajerkoniaku (można pominąć i dodać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego)

wierzch:
250 ml śmietany kremowej 30%

3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
150 g malin - mogą być mrożone
pokruszone bezy
  • granolę rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło, wymieszać, wyłożyć na spod tortownicy i delikatnie ugnieść, 
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu, wstawić przygotowany spód do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut,
  • Przygotowanie masy serowej: do misy miksera włożyć ser razem z mąką i cukrem. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować z ajerkoniakiem lub ekstraktem z wanilii. Wyłożyć na podpieczony spód,
  • wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.Wyjąć i wystudzić,
  • Przygotowanie musu ze śmietany i malin: żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i wymieszać. Odlać 1/3 szklanki śmietany do małego rondelka, dodać napęczniałą żelatynę i podgrzewać cały czas mieszając, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia,
  • zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać porcjami rozpuszczoną w śmietanie żelatynę. Na końcu dodać  maliny - mrożonych nie rozmrażać - masa szybko się wtedy zetnie. Wymieszać i wyłożyć na  wierzch sernika. Wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny aż masa stężeje, a sernik dobrze się schłodzi.