sobota, 31 stycznia 2015

Filety z kurczaka z pieczarkami na musie z kalafiora


Filety z kurczaka z tymiankiem, zapiekane z pieczarkami, na musie z kalafiora. Danie można przygotować wcześniej, ułożyć w formie żaroodpornej i zapiec tuż przed podaniem. Idealne na ciepłą obiadokolację. Jako dodatek podajemy surówkę z selera z jabłkiem w jogurcie.

Filety z kurczaka z pieczarkami na musie z kalafiora  

składniki:

2 piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła 
1 cebula
250 g pieczarek
50 ml śmietany 30%
2 łyżki musztardy
½ łyżeczki tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz 
1 mały kalafior ugotowany na parze
  • piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, posypujemy tymiankiem, świeżo zmielonym pieprzem i smarujemy musztardą. 
  • na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy piersi z dwóch stron. Mięso przekładamy na talerz. 
  • pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy chwilę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy śmietanę i mieszamy. 
  • formę do zapiekania smarujemy łyżką oliwy, układamy na spodzie ugotowany, zmiksowany kalafior, pieczarki i na wierzchu piersi z kurczaka. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i zapiekamy całość 30 minut.

poniedziałek, 5 stycznia 2015

Roszponka z grillowaną cukinią i awokado



Nowy Rok witamy na zielono. Lekka sałatka z roszponki, grillowanej cukinii, awokado i oliwek, posypana prażonym słonecznikiem i orzeszkami ziemnymi. Zielona barwa to równowaga, harmonia i natura. Relaksujemy się zielonym kolorem i roszponką, która działa kojąco na system nerwowy. 

Sałatka z roszponki z grillowaną cukinią i awokado

1 opakowanie roszponki
1 nieduża cukinia
50 g słonecznika
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
1 awokado
1 mały słoik czarnych oliwek
1 pęczek dymki lub 1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
4 łyżki oliwy
sól
  • pestki słonecznika i orzeszki uprażyć z odrobiną soli na suchej patelni, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły, odstawić do wystudzenia,
  • przygotować marynatę do cukinii: zmiażdżyć czosnek, posolić i wymieszać z 1 łyżką oliwy, cukinię umyć, pokroić na plasterki lub półplasterki, wrzucić do marynaty i wymieszać. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i podsmażyć cukinię na rumiano, odstawić do wystudzenia,
  • awokado obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki,
  • w misce ułożyć roszponkę, grillowaną cukinię, odsączone oliwki, awokado. Posypać prażonymi pestkami dyni i posiekana cebulą. Polać 3 łyżkami dobrej oliwy wymieszanymi z 1 łyżka soku z cytryny lub limonki.