czwartek, 9 kwietnia 2015

Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem


Kolejna wytrawna tarta na 100% gryczanym spodzie. Bardzo polecam ten spód. Jest pysznie kruchy, dobrze się wałkuje. Nawet jeżeli przy wkładaniu do formy ciasto nieco się porwie, bez problemu można je już po włożeniu posklejać.Wypełnieni można dowolnie modyfikować wg uznania i własnych smaków. Przypominam uwagę z poprzedniej tarty na gryczanym spodzie: w przepisie można użyć gotowej mąki gryczanej lub jeżeli mamy młynek do zbóż, zmielonej własnoręcznie z niepalonej kaszy gryczanej. Jeżeli używamy mąki gryczanej kupionej w sklepie, a nie własnoręcznie zmielonej, może się zdarzyć, że ilość wody podana w przepisie będzie za duża, dlatego wtedy wodę dodajemy stopniowo, po łyżce, do momentu otrzymania plastycznego, kruchego ciasta. Mąka własnoręcznie zmielona z niepalonej kaszy gryczanej jest bardziej higroskopijna.



Tarta gryczana ze szpinakiem, botwinką i jajkiem
 
gryczany spód:


200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy
1/4 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego

50 ml zimnej wody 

wypełnienie:

1 mały jogurt naturalny lub kwaśna śmietana (150-180 g)
1 łyżka musztardy 
100 g białego serka naturalnego
1 ząbek czosnku
3 jajka
1 jajko ugotowane na twardo
100 g szpinaku blanszowanego na patelni z solą i rozgniecionym ząbkiem czosnku
1/2 pęczka botwinki
sól, świeżo zmielony pieprz
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
  • ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką gryczaną na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,
  • w czasie podpiekania spodu przygotowujemy wypełnienie: jajko kroimy na plastry, szpinak blanszujemy na patelni z 1 łyżką oliwy, rozgniecionym ząbkiem czosnku i solą. Botwinkę siekamy na nieduże kawałki. Przygotowujemy masę jajeczną: miksujemy jogurt, serek, jajka, musztardę, solimy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz,
  • wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika - piekarnika nie wyłączamy. wykładamy szpinak i botwinkę na gryczany spód, zalewamy masą jajeczną, układamy pokrojone jajko.
  • wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło.

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Kruche zajączki wielkanocne


Kruche ciastka na Wielkanoc w kształcie zajączków. Bardzo dobry przepis jeżeli chcemy wycinać z niego precyzyjne formy, ponieważ ciasto nie zawiera w swoim składzie proszku do pieczenia, dzięki czemu ciastka mają idealny kształt po upieczeniu. Ciastka są kruche, ale nie aż tak, żeby łamały się w trakcie lukrowania.

Kruche ciastka - zajączki wielkanocne

składniki na około 30 szt. zajączków:
400 g mąki pszennej 
150 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
1 żółtko (białko zostawiamy do przygotowania lukru)
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego

składniki na lukier:
1 białko jajka
1/2 szklanki cukru pudru 
  • wszystkie składniki mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w wałek i wkładamy na około pół godziny do lodówki,
  • schłodzone ciasto kroimy na grube plastry i wałkujemy na grubość ok. 3 mm na stolicy podsypanej mąką. Foremką wykrawamy zajączki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu i pieczemy ok.15 minut do lekkiego zezłocenia.
  • przygotowanie lukru: ubijamy białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Gotowe. Nakładamy pędzelkiem na ostudzone ciastka.

czwartek, 2 kwietnia 2015

Tarta gryczana z pomidorami i mozzarellą


Wytrawna tarta na spodzie wykonanym tylko z gryczanej mąki. W przepisie można użyć gotowej mąki gryczanej lub jeżeli mamy młynek do zbóż, zmielonej własnoręcznie z niepalonej kaszy gryczanej. Jeżeli używamy mąki gryczanej kupionej w sklepie, a nie własnoręcznie zmielonej, może się zdarzyć, że ilość wody podana w przepisie będzie za duża, dlatego wtedy wodę dodajemy stopniowo, po łyżce, do momentu otrzymania plastycznego, kruchego ciasta. Mąka własnoręcznie zmielona z niepalonej kaszy gryczanej jest bardziej higroskopijna.

Tarta gryczana z pomidorami koktajlowymi i mozzarellą

składniki na gryczany spód:

200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy
1/2 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego

50 ml zimnej wody 

wypełnienie:
1 mały jogurt naturalny (150-180 g)
3 suszone pomidory w oleju
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
1 żółtko
1 mozzarella 
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
  • ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką gryczaną na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut,
  • w czasie podpiekania spodu przygotowujemy wypełnienie: mozzarellę kroimy na plastry, oliwki przekrawamy na połowę. Pomidorki myjemy, przekrawamy na połowę. Ząbek czosnku rozgniatamy z 2 łyżkami oliwy (może być oliwa spod pomidorów) i smarujemy pomidorki, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • wyjmujemy podpieczony spód z piekarnika - piekarnika nie wyłączamy. W naczyniu mieszamy jogurt z rozgniecionym ząbkiem czosnku, suszonymi pomidorami pokrojonymi w kostkę, żółtkiem i posiekanym szczypiorkiem. Solimy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wykładamy masę na gryczany spód, układamy plasterki mozzarelli, pomidory i oliwki,
  • wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20 minut. Podajemy na ciepło.

środa, 1 kwietnia 2015

Babka czekoladowa



Babka czekoladowa ucierana. Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne ciasto z wilgotnym wnętrzem. Z podanych niżej proporcji wychodzi mała babka. Jeżeli chcemy upiec ciasto w większej formie należy podwoić ilość składników. Wierzch oblewamy czekoladą i gotowe.

Babka czekoladowa


składniki:
wszystkie składniki powinny zostać wcześniej wyjęte z lodówki i mieć tę samą temperaturę

125 g masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka z czubkiem mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka


polewa czekoladowa:

100 g ciemnej czekolady gorzkiej lub deserowej
50 ml śmietany kremowej 30%
  • masło z cukrem utrzeć na białą i puszystą masę – najlepiej przy pomocy miksera,
  • dodać kolejno po jednym jajku, cały czas miksując. Na tym etapie ciasto może się zwarzyć, ale nie ma to żadnego wpływu na końcowy efekt wyrabiania i pieczenia ciasta,
  • czekoladę roztopić, dodać do ubitej masy i całość dobrze zmiksować,
  • suche składniki wymieszać w oddzielnej misce i dodać w trzech porcjach do ubitych jajek z masłem i czekoladą na zmianę z mlekiem – można ciasto mieszać mikserem na wolnych obrotach. Na tym etapie ciasta nie ucieramy już tylko delikatnie mieszamy,
  • piekarnik nagrzać do 170 stopni bez termoobiegu,
  • formę do babki wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto wyłożyć do formy, powinno sięgać mniej więcej do 2/3 wysokości (objętości) formy,
  • wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, aż babka ładnie wyrośnie. Można sprawdzić czy środek jest upieczony wbijając patyczek lub wykałaczkę w ciasto – powinien być suchy),
  • upieczoną babkę wyjąć z formy zanim ostygnie i postawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Gdyby były problemy z wyjęciem babki z formy, nakryć na kilka minut babkę w formie złożoną ściereczką lub rękawicami kuchennymi, żeby się odparowała i wtedy ponownie spróbować ją wyjąć,
  • przygotować polewę – czekoladę rozpuścić ze śmietaną w misce umieszczonej  na parze i polać całkowicie wystudzoną babkę.