piątek, 31 lipca 2015

Rustykalna tarta gryczana z bobem


Pyszne chrupiące gryczane ciasto z dużą ilością bobu tym razem jako galette czyli rustykalna tarta o zawiniętych brzegach.  Tartę można przyrządzić również w tradycyjnej formie, ale tutaj surowość i niedoskonałość kształtu idealnie harmonizuje z prostym nadzieniem. Tarta świetnie sprawdza się na weekendowe śniadanie.





Rustykalna tarta gryczana z bobem

gryczany spód:
200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy  
1/4 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego

50 ml zimnej wody

nadzienie:
1/2 kg bobu ugotowanego i obranego
4 pomidory suszone z oleju
2 żółtka
jogurt grecki ok. 100 g
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz, oregano
parmezan
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę,
  • ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm na papierze do pieczenia podsypując mąką gryczaną,
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu razem z blachą z wyposażenia piekarnika, na której będziemy piekli tartę,
  • mieszamy żółtka, jogurt, rozgnieciony czosnek i pokrojone pomidory. Wykładamy na rozwałkowany spód i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Następnie kładziemy bób i zawijamy brzegi tarty pomagając sobie papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy plasterkami lub wiórkami parmezanu i oregano.
  • tartę układamy razem z papierem na  rozgrzaną blachę w piekarniku i pieczemy 30-40 minut aż się lekko zrumieni.

czwartek, 23 lipca 2015

Jogurtowy sernik na zimno


Sernik na zimno z jogurtu greckiego słodzony odrobiną miodu. W upalne dni, a właśnie wtedy najczęściej przygotowujemy takie desery, zarówno masa jogurtowa jak i galaretka potrzebuje więcej czasu, żeby stężeć, dlatego najlepiej przygotować sernik dzień przed podaniem. Deser jest niezwykle prosty w wykonaniu - nic nie ubijamy i nie ucieramy, mieszamy tylko łyżką składniki i musimy jedynie wykazać się cierpliwością, żeby odczekać aż stężeje.



Jogurtowy sernik na zimno z owocami w galaretce

ciasteczkowy spód:
200 g herbatników lub ciastek owsianych
70 g masła

masa jogurtowa:
3 duże jogurty greckie po 330 g
3 czubate łyżeczki żelatyny
½ szklanki mleka lub wody
3 pełne łyżki miodu

galaretka z owocami:

3 galaretki owocowe każda na ½ l wody (tutaj z owoców leśnych)
½ kg owoców (maliny, jagody, porzeczki, borówka amerykańska) Owoce mogą być mrożone, lub jeżeli przygotowujemy sernik w upalne dni można je dzień wcześniej zamrozić.
  • spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz
  • herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód tortownicy i delikatnie ugnieść.
  • żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody i odstawić do spęcznienia. Resztę mleka zagotować, wlać gorące mleko do spęczniałej żelatyny  i dobrze wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie dodać miód i dobrze wymieszać.
  • jogurty przełożyć do miski, wlać przestudzoną żelatynę i dobrze wymieszać łyżką. Wylać masę na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia. W upalne dni najlepiej zrobić to dzień przed podaniem sernika, żeby masa dobrze stężała.
  • galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (zmniejszyć ilość wody -  zamiast 1,5 litra na trzy galaretki dajemy 1 litr). Do gorącej galaretki wrzucić zamrożone owoce i mieszać, aż owoce się rozmrożą, a galaretka jednocześnie wystygnie. Wylać owoce w galaretce na wierzch sernika i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

wtorek, 14 lipca 2015

Łosoś pieczony z wstążkami z cukinii


Klasycznie pieczony łosoś z sokiem z cytryny, ciemnym sosem sojowym i masłem klarowanym.  Moja ulubiona wersja tej ryby, niezwykle prosta i smaczna. Najważniejsza jest świeża ryba, to ona decyduje o smaku potrawy. Ciemny sos sojowy idealnie harmonizuje tutaj z rybą.

Łosoś pieczony z wstążkami z cukinii

dwa filety z łososia lub pstrąga łososiowego po około 250 g
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki masła klarowanego
2 młode cukinie

2 łyżki startego parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz
  • łososia opłukać, osuszyć i ułożyć w naczyniu do zapiekania skórą do dołu. Filety skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym.
  • cukinie umyć, wytrzeć i pokroić (bez obierania ze skóry) wzdłuż na paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Następnie paski posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, ułożyć po kilka i zwinąć w rulony. Rulony ułożyć pomiędzy filetami. Całość (zarówno filety jak i cukinię) posypać wiórkami masła klarowanego i świeżo zmielonym pieprzem. Rulony z cukinii posypać parmezanem.
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C bez termoobiegu i zapiekać 20-30 minut, aż wierzch będzie lekko zrumieniony.

piątek, 3 lipca 2015

Wieniec drożdżowy z jagodami


Puszysty wieniec drożdżowy z jagodami.  Jeżeli nie macie tortownicy z kominkiem zamiast wieńca można upiec okrągły placek w zwykłej tortownicy, lub zrobić kominek z kawałka zrolowanego brystolu i ustawić go na środku tortownicy przed wyłożeniem ciasta.

Wieniec drożdżowy z jagodami i kokosową kruszonką 

składniki:  650 g mąki tortowej

200 g cukru
250 ml mleka
200 g masła 
50 g drożdży (świeżych)
4 jajka
300 g jagód 


kokosowa kruszonka:

50 g cukru 
50 g wiórków kokosowych
50 g mąki pszennej krupczatki 
50 g masła

  • mąkę wsypać do miski,
  • mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące) i dodać pokruszone drożdże, odstawić,
  • jajka ubić z cukrem,
  • masło rozpuścić i przestudzić,
  • do mąki wlać drożdże z mlekiem i ubite jajka z cukrem, dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać wszystkie składniki - ciasto będzie rzadkie,
  • tortownicę z kominkiem o średnicy 30 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto,
  • przygotować kruszonkę: masło roztopić w rondelku, wsypać suche składniki i dobrze wymieszać,
  • ciasto posypać jagodami i kruszonką,
  • piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni bez termoobiegu,
  • wstawić ciasto i piec 20 min. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie zamknąć piekarnik i piec kolejne 20 min.

środa, 1 lipca 2015

Roladki z cukinii z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Mozzarella i suszone pomidory zawinięte w plastry grillowanej cukinii.  Najlepiej do tego celu nadają się młode twarde cukinie, które kroimy wzdłuż przy pomocy obieraczki do warzyw. Cukinii nie obieramy ze skóry. Roladki można podawać kiedy cukinia jest jest ciepła lub zupełnie wystudzone.
 
Roladki z cukinii z mozzarellą i suszonymi pomidorami

składniki na 14 szt.:
2 młode cukinie
2 kulki mozzarelli
12 suszonych pomidorów w oliwie
  • cukinię umyć, wytrzeć i pokroić wzdłuż na plasterki przy pomocy obieraczki do warzyw
  • plastry posmarować oliwą spod suszonych pomidorów i upiec na rozgrzanej patelni grillowej. Posmarowane oliwą paski ułożyć na rozgrzanej patelni (patelni już nie smarujemy olejem) i piec 1-2  minuty z każdej strony, aż pojawią się dekoracyjne paseczki,
  • obie kulki mozzarelli przekroić na 6 części,
  • układać kolejno na pasku cukinii (cieńsze paski można złożyć po dwa) kawałek mozzarelli, suszonego pomidora i ciasno zrolować. Ułożyć na półmisku.