czwartek, 29 października 2015

Karmelizowane banany z lodami waniliowymi



Deser w barwach jesieni. Złoty karmel, żółte banany, lekko złocone płatki migdałów. Efektowny i zmysłowy deser do przygotowania w bardzo krótkim czasie. Polecam na długie jesienne wieczory przy blasku ognia w kominku lub przy płomieniach świec.


Karmelizowane banany z lodami waniliowymi 

składniki:
1 łyżka cukru
1 banan (lepiej mniej dojrzały)
2 łyżki soku z cytryny

do podania:
lody waniliowe
uprażone płatki migdałów

wykonanie:
  • rozgrzać małą patelnię, wsypać cukier i rozprowadzić go po całej patelni, podgrzewać do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści – absolutnie nie wolno w trakcie tej czynności mieszać cukru. Na patelni powstanie bursztynowy karmel. 
  • banany obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na połowę, położyć na patelni z karmelem i smażyć przez ok. 1-2 minuty, aż banany się zrumienią i przewrócić na drugą stronę, smażyć na drugiej stronie również 1-2 minuty. Skropić sokiem z cytryny i smażyć jeszcze po 1-2 minuty z każdej strony minuty skrapiając sokiem z cytryny. Podawać z gałką lodów waniliowych i uprażonymi płatkami migdałowymi. Deser jest bardziej dekoracyjny jeżeli bananów nie obierzemy ze skóry, ale do tego celu nadają się banany z upraw ekologicznych.
  • Uwaga! Gotowy karmel jest bardzo gorący i wszystkie czynności przy nim należy wykonywać bardzo ostrożnie!

środa, 28 października 2015

Polędwiczki z borowikami



Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym, podsmażane i zapiekane w piekarniku. Danie można przygotować również z mrożonych grzybów. Mrożone grzyby dodajemy w całości bez rozmrażania bezpośrednio przed wstawieniem polędwiczek do piekarnika. Serwujemy z gotowanym ryżem czerwonym lub białym.

Polędwiczki w sosie borowikowym

składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + 1 łyżka oleju
1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
2 średnie borowiki szlachetne
1 łyżeczka musztardy miodowej
1 łyżka kuleczek zielonego pieprzu
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki śmietany kremowej 30%
kilka gałązek natki pietruszki

wykonanie:
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni na maśle z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 
  • polędwiczkę pokroić na ok. 1 cm, plastry. doprawić je solą, pieprzem, czerwoną papryką, posmarować musztardą i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron na patelni z zeszkloną wcześniej cebulą,
  • następnie dodać tymianek, pokrojone borowiki i zielony pieprz i wlać gorącą wodę z sosem,
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut. Pod koniec pieczenia wlać śmietanę i posypać danie zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

poniedziałek, 12 października 2015

Orzechowa tarta ze śliwkami


Na pożegnanie sezonu śliwkowego: tarta ze śliwkami na bezglutenowym spodzie z orzechów laskowych i płatków owsianych. Do przygotowania spodu najlepiej użyć świeżych orzechów laskowych z tego sezonu. Bardzo prosty przepis, a smak zachwyca. Polecam na długie jesienne wieczory.




Tarta ze śliwkami

składniki na spód:
100 g zmielonych orzechów laskowych
150 g zmielonych płatków owsianych
szczypta soli
3 łyżki miodu
100 g masła 


nadzienie:
500 g śliwek
100 ml jogurtu naturalnego
50 g cukru pudru
1 duże jajko

  • wszystkie składniki na spód włożyć do miski i dobrze wymieszać do połączenia się składników. 
  • kulę z ciasta nieznacznie rozpłaszczyć, ułożyć na formie do tarty i dalej rozpłaszczać ciasto przy pomocy spodniej strony łyżki, dociskając do formy. 
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Na czas nagrzewania się piekarnika wstawić formę z ciastem do zamrażarki. Wstawić spód do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. 
  • w międzyczasie przygotować nadzienie: śliwki przekroić na połówki i wyjąć pestki. Jogurt wymieszać z roztrzepanym jajkiem i cukrem. 
  • wyjąć podpieczony spód z piekarnika i wylać na niego przygotowaną masę. Ułożyć na wierzchu śliwki, Wstawić ponownie do piekarnika i piec 30 minut.