Ciasto miłości. Miłości do czekolady, bezy oraz kawy. Kto tego nie kocha nie zrozumie. Ciasto absolutnie rozpustne, ale takie ma być. Lepiej zjeść rzadziej i małą porcję, ale rozpieścić podniebienie, niż zmniejszać proporcje rozpustnych składników i czuć niedosyt smaku.
Brownie z kawową bezą
brownie:
4 jajka200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
100 g masła
100 g cukru
beza:
4 białka
szczypta soli
220 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka mocnego zimnego espresso
dodatkowo: do podania 1-2 łyżki zimnego espresso
- przygotować brownie: masło i czekoladę roztopić w rondelku, dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzone masło z czekoladą, wymieszać i wylać na spód formy do tarty lub tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15-20 minut.
- przygotować bezę: białka z solą ubić na prawie sztywną pianę,następnie łyżką stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę i ocet i ubijać jeszcze ok 1-2 min. Dodać espresso i wymieszać.
- bezę nałożyć na upieczone brownie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- przed podaniem każdą porcję polać odrobiną zimnego espresso.