piątek, 12 lutego 2016

Brownie z kawową bezą


Ciasto miłości. Miłości do czekolady, bezy oraz kawy. Kto tego nie kocha nie zrozumie. Ciasto absolutnie rozpustne, ale takie ma być. Lepiej zjeść rzadziej i małą porcję, ale rozpieścić podniebienie, niż zmniejszać proporcje rozpustnych składników i czuć niedosyt smaku.



Brownie z kawową bezą

brownie:
4 jajka
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
100 g masła
100 g cukru

beza:
4 białka
szczypta soli
220 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka mocnego zimnego espresso

dodatkowo: do podania 1-2 łyżki zimnego espresso
  • przygotować brownie: masło i czekoladę roztopić w rondelku, dodać kakao i wymieszać do połączenia się składników. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzone masło z czekoladą, wymieszać i wylać na spód formy do tarty lub tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15-20 minut.
  • przygotować bezę: białka z solą ubić na prawie sztywną pianę,następnie łyżką stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę i ocet i ubijać jeszcze ok 1-2 min. Dodać espresso i wymieszać.
  • bezę nałożyć na upieczone brownie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • przed podaniem każdą porcję polać odrobiną zimnego espresso.

czwartek, 4 lutego 2016

Sałatka z buraków



Bardzo prosta sałatka z pieczonych buraków. Trzy składniki i całe bogactwo smaków. W sezonie zimowym szlachetny kolor buraka przywołuje wspomnienie późnego lata.


Sałatka z pieczonych buraków

4 pieczone buraki
1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
sos: 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy

  • buraki piec ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni C. Do pieczenia najlepiej wybrać niezbyt duże buraki. Buraki umyć, ale nie obierać ze skóry, włożyć do garnka ceramicznego z pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. 
  • orzechy uprażyć na suchej patelni z solą, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły,
  • przygotować sos: 1 łyżkę soku z cytryny połączyć z trzema łyżkami oliwy. Wymieszać i polać sałatkę.