piątek, 13 maja 2016

Tarta gryczana z cukinią


Wytrawna tarta z mąki gryczanej z cukinią. Gryczany spód jest niezwykle aromatyczny. Ponadto można go przygotować również  w innej wersji tzn. zastępując część mąki gryczanej zmielonym siemieniem lnianym, najlepiej złocistym. Bierzemy wtedy 150 g mąki gryczanej i 50 g siemienia, reszta tak jak w przepisie poniżej. Smacznego :)

Tarta gryczana z cukinią

składniki na gryczany spód:
200 g mąki gryczanej plus mąka do posypania stolnicy
1/2 łyżeczki soli
100 g masła lub oleju kokosowego
50 ml zimnej wody 

wypełnienie:
2 młode cukinie (może być jedna zielona, 1 żółta)
200 ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
2 jajka
3-4 łyżki tartego parmezanu
sól, świeżo zmielony pieprz

wykonanie:
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę. 
  • ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką gryczaną na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki. piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy spód do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. 
  • w czasie podpiekania spodu przygotowujemy wypełnienie: cukinię myjemy i kroimy na plasterki razem ze skórą (nie obieramy jej). W naczyniu mieszamy jogurt z rozgniecionym ząbkiem czosnku i jajkami. Solimy do smaku i dodajemy świeżo zmielony pieprz. 
  • wykładamy masę na gryczany spód (kilka łyżek zostawiamy do posmarowania już ułożonych na tarcie plasterków cukinii z wierzchu), układamy plasterki cukinii, smarujemy resztą masy i posypujemy startym parmezanem. 
  • wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 20-30 minut, aż wierzch się lekko zrumieni. Podajemy na ciepło.