sobota, 23 lipca 2016

Tarta orkiszowa z owocami lata


Krucha tarta z mąki orkiszowej z letnimi owocami. Można ją przygotować tradycyjnie w formie do tarty lub tak jak na fotografii - w wersji prostego, płaskiego placka. Do jej zrobienia nie potrzeba nawet odpowiedniej formy. Ciasto wystarczy rozwałkować i ułożyć na płaskiej blasze z wyposażenia piekarnika. Można ewentualnie po rozwałkowaniu przyciąć nożem brzegi, żeby były bardziej równe, ale nie jest to konieczne. Po upieczeniu i wystudzeniu, placek smarujemy jogurtem wymieszanym z miodem i układamy owoce. Kroimy ostrym nożem.  

Tarta orkiszowa z owocami lata

składniki:

kruchy spód:
250 g mąki orkiszowej 
50 g cukru najlepiej nierafinowanego
120 g masła
1 jajko
szczypta soli 

obłożenie:
szklanka jogurtu greckiego
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
owoce sezonowe: czereśnie, jagody, porzeczki, maliny

wykonanie:
  • wszystkie składniki na spód mieszamy, aż się połączą i powstanie plastyczne kruche ciasto, które formujemy w kulę.
  • ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką  na grubość ok. 1 cm i wykładamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. 
  • nakłuwamy spód w kilku miejscach widelcem i na czas nagrzewania się piekarnika wstawiamy go do zamrażarki.
  • piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C bez termoobiegu. Wstawiamy ciasto i pieczemy  ok. 20 minut na jasno złoty kolor. Wyjmujemy i studzimy. 
  • na zimne ciasto wykładamy jogurt wymieszany z miodem i owoce.