środa, 18 stycznia 2017

Placki warzywne


Smaczna alternatywa dla miłośników wszelkiego rodzaju placków ziemniaczanych. Warzywa należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać i smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu - oleju lub maśle klarowanym. 



Placki warzywne

składniki:

70 dag ziemniaków
3 marchewki
2 małe cebule
2 jajka
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, świeżo zmielony pieprz

wykonanie:

  • ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • cebulę pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiekać. 
  • warzywa wymieszać, dodać zmiażdżony czosnek, jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. 
  • nakładać łyżką niewielkie porcje na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.