niedziela, 22 grudnia 2013

Christstollen - saksońskie ciasto świąteczne


Saksońskie ciasto drożdżowe z mnóstwem bakalii i marcepanem. Do ciasta nie dodajemy już cukru, ilość bakalii i cukier puder na wierzchu powoduje, że ciasto absolutnie nie jest mało słodkie. W smaku przypomina struclę drożdżową, ale jest bardziej wilgotne. Jeżeli nie zależy nam na oryginalnym kształcie, można struclę zawinąć klasycznie i upiec w tradycyjnej foremce do keksu. 



Christstollen - strucla drożdżowa z bakaliami i marcepanem

składniki:
z podanych składników można upiec jedna dużą struclę lub podzielić ciasto na połowę i upiec dwie mniejsze

bakalie:
200 g rodzynek
50 g suszonych fig
50 g suszonych daktyli
100 g migdałów obranych ze skórki
200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżka rumu
200 g marcepanu 

składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
40 g drożdży
100 ml mleka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 jajka
170 g masła roztopionego i wystudzonego


  • bakalie przygotowujemy dzień przed pieczeniem ciasta. Figi i daktyle kroimy na kawałki, dodajemy migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową i zalewamy wszystko sokiem z pomarańczy z rumem, przykrywamy i odstawiamy najlepiej do następnego dnia,
  • mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy zagłębienie, w które kruszymy drożdże i zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, odstawiamy na 15 minut, aż drożdże się rozpuszczą,
  • dodajemy jajka, wanilię i masło, wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy bakalie wraz z sokiem i całość mieszamy. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  • wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm. Można też ciasto rozciągnąć i uklepać dłońmi, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozbywając się w ten sposób problemu klejenia się ciasta do deski. Układamy na nim wałek utoczony z marcepanu i zawijamy, ale tak aby końcowe krawędzie ciasta nie zachodziły na siebie, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na min. pół godziny, 
  • piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu, wstawiamy struclę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Gdyby wierzch ciasta zbytnio się zrumienił, można ciasto pod koniec pieczenia nakryć folią aluminiową.
  • wyjmujemy ciasto z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.