Filety z kurczaka z tymiankiem, zapiekane z pieczarkami, na musie z kalafiora. Danie można przygotować wcześniej, ułożyć w formie żaroodpornej i zapiec tuż przed podaniem. Idealne na ciepłą obiadokolację. Jako dodatek podajemy surówkę z selera z jabłkiem w jogurcie.
Filety z kurczaka z pieczarkami na musie z kalafiora
składniki:
2 piersi z kurczaka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 cebula
250 g pieczarek
50 ml śmietany 30%
2 łyżki musztardy
½ łyżeczki tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 mały kalafior ugotowany na parze
- piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, posypujemy tymiankiem, świeżo zmielonym pieprzem i smarujemy musztardą.
- na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy piersi z dwóch stron. Mięso przekładamy na talerz.
- pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy chwilę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
- formę do zapiekania smarujemy łyżką oliwy, układamy na spodzie ugotowany, zmiksowany kalafior, pieczarki i na wierzchu piersi z kurczaka. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika i zapiekamy całość 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.