czwartek, 21 marca 2013

Sernik z truskawkową pianką

Lekki sernik w stylu nowojorskim z truskawkową pianką. Długo pieczony w niskiej temperaturze – zapobiega to wysuszeniu ciasta przez co sernik jest bardziej kremowy. Podana porcja może być pieczona w prostokątnej blaszce o wymiarach 20 cm x 30 cm lub tortownicy o średnicy ok. 27-30 cm. Jeżeli lubimy sernik na naprawdę cienkim spodzie z kruchego ciasta, można użyć do sernika pół porcji ciasta, a resztę zamrozić w stanie surowym do późniejszego użycia.


Lekki sernik z puszystą truskawkową pianką

Kruchy spód:
250 g mąki krupczatki
100 g cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko

Wszystkie składniki połączyć i wymieszać do konsystencji kruszonki. Wysypać na spód formy i delikatnie ugnieść. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C  piekarnika na 15 min i podpiec na rumiano. W międzyczasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
1 kg sera na serniki
1 szklanka cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy w proszku

Ser, cukier i proszek budyniowy włożyć do misy i zmiksować na gładko. Następnie w trakcie miksowania dodawać po jednym całym jajku i za każdym razem miksować około pół minuty. Wylać gotową masę serową na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piec w tej temperaturze 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Pianka truskawkowa:
500 g mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 czubata łyżeczka żelatyny
3 łyżki cukru
250 ml śmietany kremowej 30 %
250 ml jogurtu naturalnego

Truskawki rozmrozić i zmiksować blenderem. Truskawki nie muszą się rozmrozić całkowicie, wystarczy, że będą na tyle miękkie, że będzie je można zmiksować. Galaretkę, żelatynę i cukier rozpuść w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie rozmieszać do rozpuszczenia się składników i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i ubijać jeszcze chwilę, następnie wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną galaretką. Wyłożyć na wystudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia.



8 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie z tą pianką ........

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, teraz to ma m ochotę na truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam ochotę na sernik na zimno z dodatkiem truskawek a mąż na pieczony....przypadkiem trafiłam tutaj i znalazłam kompromis :-) Ciasto pyszne! Następnym razem do truskawek dodam mascarpone, uwielbiam to połączenie, myślę, że też będzie pyszota ;-) Dziękuję za przepis, będę tutaj zaglądać. Pozdrawiam. Beti

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.