Lekki sernik
w stylu nowojorskim z truskawkową pianką. Długo pieczony w niskiej temperaturze
– zapobiega to wysuszeniu ciasta przez co sernik jest bardziej kremowy. Podana
porcja może być pieczona w prostokątnej blaszce o wymiarach 20 cm x 30 cm lub
tortownicy o średnicy ok. 27-30 cm. Jeżeli lubimy sernik na naprawdę cienkim
spodzie z kruchego ciasta, można użyć do sernika pół porcji ciasta, a resztę
zamrozić w stanie surowym do późniejszego użycia.
Lekki
sernik z puszystą truskawkową pianką
Kruchy spód:
250 g mąki
krupczatki
100 g cukru
1 płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
1 jajko
Wszystkie
składniki połączyć i wymieszać do konsystencji kruszonki. Wysypać na spód formy
i delikatnie ugnieść. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 15 min i podpiec na rumiano. W
międzyczasie przygotować masę serową.
Masa
serowa:
1 kg sera
na serniki
1 szklanka
cukru
5 jajek
1 budyń
waniliowy w proszku
Ser, cukier
i proszek budyniowy włożyć do misy i zmiksować na gładko. Następnie w trakcie
miksowania dodawać po jednym całym jajku i za każdym razem miksować około pół
minuty. Wylać gotową masę serową na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego do
180 stopni C piekarnika, piec w tej temperaturze 15 minut, następnie zmniejszyć
temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Sernik wyjąć z piekarnika
i wystudzić.
Pianka truskawkowa:
500 g mrożonych
truskawek
1 galaretka
truskawkowa
1 czubata
łyżeczka żelatyny
3 łyżki
cukru
250 ml śmietany
kremowej 30 %
250 ml
jogurtu naturalnego
Truskawki rozmrozić
i zmiksować blenderem. Truskawki nie muszą się rozmrozić całkowicie, wystarczy,
że będą na tyle miękkie, że będzie je można zmiksować. Galaretkę, żelatynę i
cukier rozpuść w 1 szklance wrzącej wody, dokładnie rozmieszać do rozpuszczenia
się składników i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i ubijać
jeszcze chwilę, następnie wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami i wystudzoną
galaretką. Wyłożyć na wystudzony sernik i wstawić do lodówki do stężenia.
Wygląda cudownie z tą pianką ........
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, teraz to ma m ochotę na truskawki:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie i apetycznie! :}
OdpowiedzUsuńpycha, cudnie wygląda z tą pianką :)
Usuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńMiałam ochotę na sernik na zimno z dodatkiem truskawek a mąż na pieczony....przypadkiem trafiłam tutaj i znalazłam kompromis :-) Ciasto pyszne! Następnym razem do truskawek dodam mascarpone, uwielbiam to połączenie, myślę, że też będzie pyszota ;-) Dziękuję za przepis, będę tutaj zaglądać. Pozdrawiam. Beti
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :)
Usuń