Szybkie bułeczki na poranne śniadanie. Jeżeli chcemy je zrobić naprawdę szybko pomijamy etap wyrastania ciasta i od razu formujemy bułeczki. Upieką się zanim zdążymy wypić kawę i zrobić do nich sałatkę z warzyw.
"miałam tylko nieco wiosny w palcach..."
H.Poświatowska
Bułeczki z czosnkiem i z makiem.
składniki na 12 bułeczek
400 g mąki pszennej najlepiej typ 650 lub innej
pół łyżeczki soli kamiennej
50 g suchego maku
8 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru lub miodu
260 g ciepłej wody
30 g roztopionego masła
- Mąkę mieszamy z makiem i solą, robimy zagłębienie, do którego wkładamy pokruszone drożdże i miód lub cukier.
- Ważymy odpowiednią ilość wody, następnie połową zalewamy drożdże i odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce, aż drożdże się spienią.
- Wyrabiamy gładkie ciasto dodając resztę wody i roztopione przestudzone masło.
- Jeżeli mamy czas odstawiamy ciasto na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, jeżeli nie dzielimy je od razu na 12 części i formujemy podłużne bułeczki. Środek nacinamy ostrym nożem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na czas przygotowania nadzienia. Układając bułki na blasze zachowujemy niewielkie odstępy - bułki urosną jeszcze w trakcie pieczenia.
nadzienie:
30 g masła
4 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- Składniki rozetrzeć do połączenia. Nałożyć nadzienie w nacięcia w bułeczkach.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zrumienią.
Sałatka wiosenna:
1 opakowanie roszponki
1 awokado obrane, pokrojone i skropione sokiem z
cytryny
250 g sera feta pokrojonego w kostkę
250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na 4 części
½ czerwonej cebuli posiekanej w kosteczkę
1 zielona cebula dymka drobno posiekana
czarne oliwki bez pestek
Świeżo zmielony pieprz, sól
Sos: 1 łyżka octu ryżowego, 3 łyżki dobrej oliwy,
oregano. Wymieszać i polać sałatkę.
Domowe bułeczki sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuń