Ciabatta z płatkami owsianymi
Składniki na 6 szt.:
1200 ml mąki typ 650
300 ml płatków owsianych rozdrobnionych blenderem
1 łyżka miodu lub cukru
70 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
do posypania: czarny sezam
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z płatkami i solą. Do zagłębienia w mące
wkruszyć drożdże, dodać miód lub cukier i zalać ciepłą, ale nie gorącą wodą.
Odstawić na 10 min., aż drożdże się spienią.
Wszystkie składniki dobrze wymieszać i odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić
na 6 części. Ciasto będzie bardzo luźne, ale nie należy dosypywać mąki, można je
jedynie oprószyć mąką z wierzchu, żeby łatwiej było je dzielić na części.
Ciabatty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w
kształcie podłużnych wałków. Z wierzchu
posypać sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i włożyć ciabatty. Po 15
min zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec jeszcze ok.15 min. Aż się
zrumienią.
Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z blachy i wyłożyć na kratkę
kuchenną do wystudzenia.
Pasta z czarnych oliwek:
1 słoiczek czarnych oliwek bez pestek
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.