"Pierogi z kapustą i grzybami winny być powodem
kontemplacji istoty bytu. Teoria ta wśród wielu naukowców uważana jest za
idiotyczną... Jednak jej ukryty sens
stanowi osnowę codziennych zdarzeń. I nie chodzi tu wcale o pierogi z kapustą i
grzybami."
Ciasto pierogowe na ok. 40 szt.
400 g mąki
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy
Mąkę wymieszać z solą i jajkiem, następnie dolewać partiami wrzątek, na koniec dodać oliwę i wyrobić gładkie
ciasto. Przykryć i odstawić na ½ godziny, żeby odpoczęło - będzie się łatwiej wałkować. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz:
250 g świeżego szpinaku
baby
2 ząbki czosnku
szczypta soli
250 g białego sera lub
1 łyżka oliwy
Na rozgrzaną oliwę, wrzucić rozgnieciony czosnek i
sól, a następnie szpinak. Podgrzewać mieszając, aż szpinak zwiędnie. Odstawić i
wystudzić. Ser rozgnieść widelcem, dodać ostudzony szpinak, doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ciasto podzielić na połowę i rozwałkować w dwóch
partiach. Wyciąć kółka przy pomocy wykrawaczki lub szklanki o ostrych
krawędziach. Nałożyć nadzienie, można utoczyć z nadzienia kulki – łatwiej będzie
skleić brzegi. Brzegi pierogów po sklejeniu można docisnąć widelcem – zapobiega
to rozklejaniu się pierogów w trakcie gotowania. Sklejone pierogi układać na
desce. Do czasu gotowania przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
Zagotować w garnku osoloną wodę. Na wrzącą wodę
włożyć pierwszą partię pierogów tzn. ok. 15 szt. Gotować ok.1-2 min od wypłynięcia
na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.