środa, 20 lutego 2013

Sernik na zimno z malinami. Tęskonta za latem.



„Bujna, zmieszana, nie koszona trawa pokrywała puszystym kożuchem falisty teren. Były tam zwykłe, trawiaste źdźbła łąkowe z pierzastymi kitami kłosów; były delikatne filigrany dzikich pietruszek i marchwi; pomarszczone i szorstkie listki bluszczyków i ślepych pokrzyw, pachnące miętą; łykowate, błyszczące babki, nakrapiane rdzą, wystrzelające kiśćmi grubej, czerwonej kaszy. Wszystko to, splątane i puszyste, przepojone było łagodnym powietrzem, podbite błękitnym wiatrem i napuszczone niebem. Gdy się leżało w trawie, było się przykrytym całą błękitną geografią obłoków i płynących kontynentów, oddychało się całą rozległą mapą niebios. Od tego obcowania z powietrzem liście i pędy pokryły się delikatnymi włoskami, miękkim nalotem puchu, szorstką szczeciną haczków, jak gdyby dla chwytania i zatrzymywania przepływów tlenu. Ten nalot delikatny i białawy spokrewniał liście z atmosferą, dawał im srebrzysty, szary połysk fal powietrznych, cienistych zadumań między dwoma błyskami słońca. A jedna z tych roślin, żółta i pełna mlecznego soku w bladych łodygach, nadęta powietrzem, pędziła ze swych pustych pędów już samo powietrze, sam puch w kształcie pierzastych kul mleczowych rozsypywanych przez powiew i wsiąkających bezgłośnie w błękitną ciszę.” Bruno Schulz


Też tęsknicie za latem...?
 

Tort serowy na zimno z malinami.


Spód:
200 g herbatników lub ciastek owsianych
70 g masła

Herbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód tortownicy i delikatnie ugnieść. Do przygotowania sernika wg tych proporcji możemy użyć tortownicę o średnicy 24-28cm. Im mniejsza tortownica tym tort będzie wyższy.

Masa serowa:
250g mascarpone
250 ml śmietany kremowej 30%
330 g jogurtu greckiego (np. firmy Zott)
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki miodu
3 czubate łyżeczki żelatyny
¼ szklanki wody (ok. 70 ml)

Żelatynę zalać trzema łyżkami zimnej wody. Resztę wody zagotować, wlać do żelatyny i dobrze wymieszać, aż się dokładnie rozpuści. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem, następnie dodać mascarpone, jogurt, miód i jeszcze chwilę ubijać. Pod koniec ubijania wlać cienką strużką rozpuszczoną żelatynę. Masę wyłożyć na przygotowany spód i wstawić do lodówki do stężenia.

Wierzch:
2 galaretki malinowe (każda na 0,5 l wody)
1 paczka mrożonych malin (ok.300-400g)

Malin nie rozmrażać. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody (750ml). Do gorącej galaretki wrzucić zamrożone maliny i delikatnie mieszać aż maliny się rozmrożą i jednocześnie wystudzą galaretkę. Wyłożyć na sernik i ponownie wstawić do lodówki.


2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.