Tort lodowy na bazie mascarpone z białą czekoladą i borówką amerykańska lub jagodami. Jego przygotowanie jest krótsze i prostsze niż jogurtowego tortu lodowego z malinami. Jeżeli przygotujemy go do południa, możemy go zjeść już wieczorem. Spodu nie trzeba wcześniej piec - robimy go z ciastek Oreo. Z podanych składników wychodzi mały tort lodowy o średnicy 18 cm i wysokości 6-7 cm. Jeżeli użyjemy tortownicy o większej średnicy będzie on odpowiednio niższy, można wtedy podwoić ilość składników.
Składniki:
na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości minimum 6 cm
250 ml śmietany kremowej 30%
3 żółtka
1/2 szklanki cukru (odmierzamy szklanką o pojemności 250 ml)
500 g mascarpone
100 g białej czekolady
250 g borówki amerykańskiej lub jagód (mogą być mrożone)
12 szt. ciastek oreo (niecałe opakowanie o wadze 176 g)
Wykonanie:
- jeżeli używamy świeżych borówek lub jagód wstawiamy je do zamrożenia,
- czekoladę siekamy na drobne kawałki, lub ścieramy na tarce i zamrażamy,
- żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
- śmietanę wlewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do ubitych żółtek. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do rondla i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i powiększy swoją objętość, należy to uwzględnić dobierając wielkość rondla, w przeciwnym wypadku masa nam wykipi. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy,
- wystudzoną masę mieszamy z mascarpone do połączenia składników,
- tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, następnie wykładamy ją ciastkami oreo, niektóre można przeciąć na połowę, tak, żeby mniej więcej przykryły spód,
- wylewamy na ciastka trochę masy lodowej, tak by je przykryć i wstawiamy do zamrożenia na 1 h, resztę masy w misce również wstawiamy do zamrażarki,
- po godzinie wyjmujemy tortownicę i masę z zamrażarki, do masy dodajemy zamrożoną wcześniej białą czekoladę i masę mieszamy kilkakrotnie łyżką,
- wykładamy połowę masy do tortownicy, posypujemy ok. 3/4 borówek lub jagód i przykrywamy reszta masy, na wierzch wysypujemy resztę owoców i wstawiamy do zamrażarki na minimum 3 h,
- jeżeli tort przygotowujemy dużo wcześniej, należy go wyjąć z zamrażarki ok. 1/2 godziny przed podaniem, żeby można go było pokroić,
- przed wyjęciem tortu z tortownicy, boki tortownicy oblewamy delikatnie ciepłą wodą - ułatwi to zdjęcie obręczy, a boki tortu pozostaną gładkie.
Boski... Na upał idealny. I biała czekolada, mmm ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńIdealny, zrobie go na swoje urodziny!
OdpowiedzUsuńwow! przecudny ten tort i ogromnie apetyczny, zwłaszcza dla kogoś takiego jak ja ;-) kto wprost kocha lody.
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam wszystkich fanów lodów i białej czekolady...
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale - :)))
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanko :"na małą tortownice", a ten przepis jest podobny, niby ma wyjsc tak samo 6-7 cm, na dużą tortownice i tylko zwiekszony jest o 100ml sietany, 2 jajka i 15 dag ciastek. Mascarpone zostaje nadal 500? To faktycznie tyle wyjdzie? Bo na foto, raffaello na 100% nie ma 6-7 cm :/ a zrobilabym z borówkami proporcji rafaello i bez oreo tylko z princessa kokosowa.
OdpowiedzUsuńTen tort był mrożony w tortownicy o średnicy 18 cm i był wysoki na 7 cm. Lepiej jest jednak zrobić nieco niższy - lepiej się kroi.
OdpowiedzUsuńJa obawiam sie ze nie bedzie krojony tylko jedzony z tortownicy. Hahaha
Usuń