Pascha - deser wielkanocny na bazie sera. Tutaj w wersji niezbyt klasycznej - zamiast sera gotowana masa z jajek, mleka i śmietany, zamiast masła - mascarpone. Dzięki tym składnikom pascha jest niezwykle kremowa - bez grudek. Oblana z wierzchu białą czekoladą na chałwowo-sezamowym spodzie. Delikatny kremowy środek i biała czekolada doskonale komponują się ze świeżymi truskawkami lub malinami. Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, można go przygotować nawet dwa dni wcześniej i przechować w lodówce.
Pascha z białą czekoladą
składniki na tortownicę o średnicy 24-25 cm, dla mniejszej ilości osób - deser jest bardzo syty - można przygotować paschę z połowy składników w tortownicy o średnicy 18 cm
spód chałwowo - sezamowy:
100 g chałwy
3 opakowania sezamek (łącznie ok. 80 g)
100 g herbatników
5 łyżek sezamu
2-3 łyżki mleka
szczypta soli
pascha:
2 l mleka o zawartości tłuszczu 3,2 %
6 jajek
0,6 l śmietany 22%
3/4 szklanki cukru pudru
250 g mascarpone
50 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej w cukrze
100 g płatków migdałowych
polewa:
100 g białej czekolady
30 ml śmietany kremowej 30%
- mleko zagotować. Jajka zmiksować ze śmietaną i zalać gorącym mlekiem. Chwilę gotować na małym ogniu, aż masa się zwarzy. Durszlak lub sitko wyłożyć kilkakrotnie złożoną gazą, wylać na nią masę i odstawić do odsączenia.
- tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć na nim obręcz,
- przygotować spód do paschy; sezamki pokruszyć i razem z herbatnikami rozdrobnić blenderem, połączyć w rondelku z pokruszona chałwą i mlekiem, solą i sezamem. Podgrzać do połączenia się składników, wyłożyć na spód tortownicy i uklepać łyżką,
- wystudzoną masę połączyć z mascarpone i cukrem. Ucierać chwilę, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową i płatki migdałowe wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód,
- przygotować polewę: śmietanę zagotować i zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wylać na wierzch paschy.
- przed podaniem paschę dobrze schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce,
- podawać ze świeżymi truskawkami lub malinami.
Jakiegi mleka użyć? Z kartonu, z lodówki czy prosto od krowy?
OdpowiedzUsuń