Mazurek delicja z galaretką morelowo - pomarańczową, na kruchym spodzie, oblany czekoladą i przybrany skórką pomarańczową. Galaretka morelowa z dodatkiem soku ze świeżych pomarańczy. Do przybrania mazurka najlepiej użyć domowej skórki pomarańczowej.
Mazurek delicja z galaretką morelowo - pomarańczową
składniki na kruchy spód o wymiarach 20 x 30 cm:
150 g mąki najlepiej krupczatki
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
szczypta soli
obłożenie:
1 galaretka morelowa na 0,5 l wody
100 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremowej 30%
skórka pomarańczowa do posypania
- wymieszać wszystkie składniki na spód do konsystencji kruszonki. Wsypać do formy o rozmiarach 20 x 30 cm. Delikatnie ugnieść,
- wstawić do zamrażarki na czas nagrzewania się piekarnika,
- piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Wstawić ciasto i piec ok. 20 minut na jasno złoty kolor. Wyjąć i wystudzić,
- galaretkę rozpuścić w szklance wody (250 ml), dodać sok z pomarańczy i odstawić do całkowitego wystudzenia,
- kiedy galaretka zgęstnieje i zacznie tężeć, wylać na kruchy spód,
- przygotować polewę czekoladową: śmietanę zagotować i zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Kiedy przestygnie wylać na wierzch mazurka,
- wierzch posypać pokrojoną skórką pomarańczową.
Super! Moje smaki.
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić.