wtorek, 15 kwietnia 2014

Sernik marmurkowy na spodzie brownie



Sernik marmurkowy z czekoladą na spodzie brownie. Spód brownie z kakao zamiast czekolady. Masa serowa z dodatkiem sera mascarpone - niezwykle kremowa, w połączeniu z roztopioną gorzką czekoladą tworzy udany duet. Jeżeli chcemy zostawić dekoracyjny wierzch sernika odkryty, rezygnujemy z polewy śmietanowej na wierzchu i posypywania wierzchu sernika kakao. Należy wtedy po krótkim przestudzeniu sernika, delikatnie żeby nie uszkodzić boków, obkroić nożem przy brzegach tortownicy i zdjąć obręcz zanim sernik zostanie całkowicie wystudzony - zapobiegnie to powstaniu pęknięć na wierzchu sernika. 


Sernik marmurkowy na spodzie brownie

spód brownie:

60 g mąki pszennej
60 g masła
30 g kakao
50 g cukru
1 jajko

masa serowa:

500 g sera na serniki
500 g mascarpone
5 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
100 g gorzkiej czekolady

wierzch:

200 ml kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżka cukru
kakao do posypania wierzchu sernika
  • tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz na papierze,
  • przygotować spód: masło roztopić w rondelku, dodać kakao i rozmieszać do połączenia się składników. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przestudzone masło z kakao i mąkę, wymieszać i wylać na spód tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15 minut.
  • w międzyczasie przygotować masę serową: do misy miksera włożyć ser razem z cukrem i mąką. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku.
  • czekoladę rozpuścić na parze, dodać do niej około 3/4 szklanki masy serowej i dobrze wymieszać do połączenia się składników,
  • masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Masę serową z czekoladą wyłożyć nieregularnie łyżeczką na sernik i przy pomocy wykałaczki delikatnie kreśląc ósemki narysować wzory na serniku,
  • wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 min. po czym obniżyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 90 minut.
  • 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć sernik z piekarnika, posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem i wstawić na pozostałe 15 minut do piekarnika.
  • sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.