Bułki drożdżowe z kremem jogurtowym i wiśniami. Pyszne drożdżówki na bazie ciasta z dodatkiem gotowanych ziemniaków - dzięki temu dodatkowi drożdżówki nawet na drugi dzień są puszyste i wilgotne. Pieczemy je na dużej blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy - bułki rosną w trakcie pieczenia.
Drożdżówki z wiśniami
składniki na 12 sztuk:
450 g mąki pszennej
7 g drożdży instant lub 25 g świeżych
250 ml mleka
100 g cukru pudru
100 g masła
120 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę lub utłuczonych (ziemniaki można ugotować dzień wcześniej)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
nadzienie:
2 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka cukru
wiśnie - poza sezonem mogą być mrożone
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
- mąkę wsypać do miski, dodać sól, wanilię, cukier i ziemniaki
- mleko podgrzać - ma być ciepłe ale nie gorące - rozpuścić w nim drożdże i wlać do miski z pozostałymi składnikami,
- masło roztopić w rondelku i przestudzić, również dodać do pozostałych składników,
- wymieszać wszystkie składniki, wyrobić gładkie ciasto, nakryć miskę folią i odstawić na 1-2 godziny do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość,
- wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformować gruby wałek i pokroić nożem na 12 części,
- uformować bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie - palcami lub przy pomocy dna szklanki umoczonego w mące,
- posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Do każdej łyżeczką nałożyć nadzienie (jogurt wymieszany z cukrem i dżemem) i wiśnie.
- odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni C bez termoobiegu. Wstawić drożdżówki do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, aż się zrumienią,
- po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.