Kolejny mazurek na kruchym spodzie z masą czekoladowo - kajmakową. Mazurek będzie jeszcze lepszy, jeżeli płatki lub słupki migdałowe uprażymy lekko na suchej patelni.
Mazurek z masą czekoladowo - kajmakową i migdałami
składniki na kruchy spód o wymiarach 20 x 30 cm:
150 g mąki najlepiej krupczatki
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
szczypta soli
obłożenie:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany kremowej 30%
200 g gotowej masy kajmakowej z puszki
50 g migdałów (płatki lub słupki)
- wymieszać wszystkie składniki na spód do konsystencji kruszonki. Wsypać do formy o rozmiarach 20 x 30 cm. Delikatnie ugnieść,
- wstawić do zamrażarki na czas nagrzewania się piekarnika,
- piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Wstawić ciasto i piec ok. 20 minut na jasno złoty kolor. Wyjąć i wystudzić,
- przygotować masę czekoladowo kajmakową: śmietanę zagotować i zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści, następnie dodać kajmak i dobrze rozmieszać. Kiedy przestygnie wylać na wierzch mazurka,
- wierzch posypać płatkami lub słupkami z migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.