Trzy propozycje na wykorzystanie wiosennego czosnku niedźwiedziego. Pesto z ziarnami słonecznika, które można wykorzystać do kanapek, spagetti lub pizzy.Druga propozycja to pasta kanapkowa z czosnku niedźwiedziego z awokado i jajek. Trzecia to biały ser w ziołach z czosnkiem niedźwiedzim.
Czosnek niedźwiedzi zawiera sporo witaminy C, działa przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ trawienny i działa bakteriobójczo. Ponadto jest delikatny w smaku i mniej aromatyczny niż tradycyjny czosnek.
50 g czosnku niedźwiedziego
50 g ziaren słonecznika
6 łyżek oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- słonecznik uprażyć na patelni - mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił
- czosnek niedźwiedzi posiekać
- włożyć wszystkie składniki do blendera i zmiksować na gładka masę,
- pesto przekładamy do czystego słoiczka i wkładamy do lodówki, jeżeli chcemy je trochę dłużej przechować, wlewamy na wierzch łyżkę oliwy.
Pasta z czosnku niedźwiedziego, awokado i jajek
50 g czosnku niedźwiedziego
1 awokado
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka soku z cytryny lub limonki
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
- czosnek drobno posiekać,
- awokado obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny lub limonki,
- jajka pokroić w kostkę lub również zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
- połączyć wszystkie składniki i wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Biały ser w ziołach i czosnku niedźwiedzim
biały ser klinek
1/4 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
2 ziela angielskie roztarte w moździerzu
- ser solimy, posypujemy pieprzem i zielem angielskim
- czosnek niedźwiedzi siekamy i obtaczamy w nim ser delikatnie dociskając ręką
- zawijamy w pergamin lub folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki
- jeżeli ser jest bardzo suchy można posmarować go przed przyprawieniem 1 łyżką śmietany lub jogurtu
Witam,
OdpowiedzUsuńchciałabym przedstawić propozycję współpracy, ale nie znalazłam adresu e-mail do Pani tutaj, na blogu.
Bardzo proszę o wiadomość na kontakt@blog-media.pl
Pozdrawiam,
Aneta