Wielkanocny żurek wiosenny z jajkiem i natką pietruszki. W wersji wegetariańskiej pomijamy kiełbasę. Jeżeli żurek nie będzie daniem obiadowym tylko przystawką do zimnego bufetu, można również pominąć ziemniaki, chyba, że zależy nam na bardziej sycącym daniu.
składniki:
2 litry wywaru jarzynowego
0,25 litra żurku (zakwasu żytniego na żurek)
2 marchewki
3 ziemniaki
natka pietruszki (ilość wg upodobań ok 1/2 pęczka)
2 suszone prawdziwki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
50 ml śmietany kremowej 30%
sól, świeżo zmielony pieprz
do podania:
jajka ugotowane na twardo
podsmażone plasterki kiełbasy
- do zimnego wywaru warzywnego wrzucamy obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, grzyby i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz ziele angielskie i liście laurowe,
- wstawiamy garnek na palnik i gotujemy, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie, co trwa ok. 1/2 godziny,
- pod koniec gotowania wsypujemy majeranek i wrzucamy pokrojone na plasterki ząbki czosnku,
- do gotującej się zawartości garnka wlewamy żurek. Przed dodaniem żurek należy wymieszać - mąka zazwyczaj opada na dno. Żurek należy wlewać etapami, żeby całość nie była za kwaśna. Gotowy żurek (zakwas) ma różną moc, dlatego trudno określić bardzo dokładną ilość, jaką należy wlać do zupy.
- zupę gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy solą do smaku. W trakcie gotowania zupa jeszcze zgęstnieje, co jest naturalne, bo żurek zawiera mąkę.
- na koniec wlewamy śmietanę, wrzucamy pokrojoną natkę pietruszki, wsypujemy świeżo zmielony pieprz, mieszamy i wyłączamy palnik pod garnkiem.
- żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, które wkładamy już po nalaniu żurku do talerzy i podsmażonymi plasterkami kiełbasy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.