poniedziałek, 10 grudnia 2012

Domowa skórka pomarańczowa


Domowa skórka pomarańczowa

  • Pomarańcze umyć szczoteczką, opłukać gorącą wodą i osuszyć. Skórkę pomarańczy naciąć na krzyż i obrać owoce. 
  • Skórki moczyć 24 godz. w dużej ilości zimnej wody. W tym czasie zmienić wodę co najmniej 4 razy. Wymoczone skórki gotować trzy razy po 10 min., za każdym razem w świeżej wodzie, a następnie odsączyć i ostudzić. 
  • Ostrym nożem ściąć albedo (białą część) a skórki pokroić w cienkie paseczki. 
  • Na 1 szklankę pokrojonych skórek przygotować syrop z 1 szklanki cukru. Cukier wsypać do rondelka, wlać 3 łyżki wody i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż cukier rozpuści się całkowicie. 
  • Do syropu włożyć pokrojone skórki pomarańczowe i gotować trzy-cztery razy po 5 min. Po każdym gotowaniu skórki całkowicie ostudzić. 
  • Po ostatnim gotowaniu skórki wraz z syropem przełożyć do wyparzonych słoików, Słoiki zamknąć i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz