czwartek, 27 grudnia 2012

Strucla drożdżowa z makiem

Bardzo prosta strucla makowa - łatwa jak "Wlazł kotek na płotek..." Przygotowanie najlepiej rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej zalać mak wrzątkiem i odstawić. Nie trzeba będzie go wtedy gotować. Wystarczy odsączyć na sicie. Ciasto drożdżowe parzone nie ma tendencji do zakalca, mimo, że masy makowej jest dużo i jest ciężka. Nie klei się do deski podczas wałkowania. Dodatek drożdży do masy makowej powoduje, że nie obciąża ona ciasta, tylko rośnie razem z nim. Ponadto nie zawijamy strucli tradycyjnie, tylko składamy ją na trzy i nie podwijamy boków, co ułatwi wykonanie tym, którzy będą to robić pierwszy raz. 



ciasto drożdżowe parzone

500 g mąki
1 szklanka mleka (250 ml)
25 g drożdży
2 żółtka
50 g cukru
75 g masła

masa makowa
250 g maku
100 g cukru
2 białka
50 g masła
½ łyżeczki drożdży instant
otarta skórka z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
100 g rodzynek
50 g skórki pomarańczowej

ewentualnie dodatkowo: 50 g łuskanych orzechów włoskich, 100 g wiśni drylowanych    

Lukier: 1 białko jajka, 1/2 szklanki cukru pudru.
Ubić białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotowe.

masa makowa przygotowanie:
  • Dzień wcześniej mak zalać wrzątkiem i odstawić na min. na 12 godzin. Wody powinno być objętościowo trzy razy tyle, co maku lub więcej, ponieważ mak napęcznieje. Następnego dnia mak odcedzić na sicie i zmielić dwa razy w maszynce.
  • Masło roztopić w rondelku i wymieszać ze zmielonym makiem. Rodzynki zalać wrzątkiem i po ok. 1 minucie odsączyć na sicie. Dodać do maku razem z sokiem z cytryny oraz skórką pomarańczowa i cytrynową.
  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i drożdże. Wymieszać delikatnie z makiem. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu zrobienia ciasta.
ciasto przygotowanie:
  • Pół szklani mąki zalewamy połową szklanki wrzącego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru w ciepłym mleku (druga połowa szklanki) i 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Masło topimy w garnuszku.
  • Gdy ciasto podrośnie a masło ostygnie łączymy ze sobą wszystkie składniki: zaparzoną mąkę, utarte żółtka, drożdże, resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, pamiętając o tym, że  ciasto drożdżowe jest dobrze wyrobione wtedy, gdy nie przykleja się już do ręki w trakcie wyrabiania. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy, żeby rosło.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Ciasto po rozwałkowaniu można posmarować dodatkowo roztrzepanym jajkiem.
  • Nakładamy równomiernie na całą powierzchnię masę makową, dodatkowo kładziemy wiśnie i orzechy. Składamy na trzy, bez zawijania brzegów pod spód.
  • Zawijamy w papier i kładziemy na blasze do ponownego wyrośnięcia na około ½ godziny.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 przez ok. 50 minut. Wierzch zostawiamy przykryty papierem do pieczenia, żeby się zbyt mocno nie zrumienił.
  • Po upieczeniu można posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. 

3 komentarze: