piątek, 28 czerwca 2013

Tort lodowy z malinami i białą czekoladą


Tort lodowy z malinami i białą czekoladą - jak balsam dla duszy na gorące dni lata. Przygotowanie tortu nie trwa długo, ale czynności wstępne wymagają rozłożenia w czasie. Tort jest naprawdę duży, przygotowywałam go w tortownicy o średnicy 28 cm, można też użyć 30 cm - do mniejszej się nie zmieści. Bez problemu daje się pokroić na 16 dużych kawałków. Jeżeli nie przygotowujecie go dla gości, można wykonać mniejszy z połowy podanych składników.


Jogurtowy tort lodowy z malinami, białą czekoladą i bezą, na kokosowym spodzie

składniki na masę lodową: 

6 dużych jogurtów greckich po 330 g (użyłam firmy Zott i jestem zadowolona z efektu)
750 ml śmietany kremowej 30%
9 żółtek
1 szklanka cukru (może być cukier puder)

składniki na kokosowy spód:

4 białka 
szczypta soli
50 g cukru
130 g wiórków kokosowych
20 g mąki pszennej

dodatkowo:

500 g malin - można użyć mrożonych
100 g białej czekolady
100 g pokruszonej białej bezy



Wykonanie:
przygotowanie tortu należy rozpocząć, dwa dni przed planowanym podaniem tortu

dzień pierwszy

  • jogurty wykładamy na sito wyłożone gazą (chyba, że mamy naprawdę gęste sito - wtedy gazę możemy pominąć), sito zawieszamy na misce, ale tak by nie dotykało dna i odstawiamy do lodówki na 24 h do odsączenia. Z podanej ilości jogurtów w przepisie odsączy się ok. 1/2 litra płynu - należy to przewidzieć dobierając wielkość miski,
  • pieczemy kokosowy spód. Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Wiórki mieszamy z mąką, dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy szpatułką. Spód tortownicy o średnicy minimum 28 cm, wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę kokosową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wstawiamy do zamrażarki razem z formą.
dzień drugi
  • jeżeli używamy świeżych malin wstawiamy je do zamrożenia,
  • czekoladę siekamy na drobne kawałki, lub ścieramy na tarce i zamrażamy,
  • bezy kruszymy na niezbyt drobne kawałki i zamrażamy,
  • żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, 
  • śmietanę wlewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do ubitych żółtek. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do rondla i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i powiększy swoją objętość, należy to uwzględnić dobierając wielkość rondla, w przeciwnym wypadku masa nam wykipi. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wystudzoną masę mieszamy z odsączonym jogurtem do połączenia składników i wstawiamy do zamrażarki na około 5 godzin. Co godzinę mieszamy całość łyżką. Masa powinna się zamrozić na tyle, żeby można ją było nakładać do tortownicy. Pod koniec dodajemy zamrożoną wcześniej czekoladę i mieszamy.
  • Wyjmujemy zamrożony w tortownicy spód nakładamy 1/3 masy, posypujemy połową zamrożonej bezy i 1/3 zamrożonych malin, wstawiamy na 1/2 h do zamrażarki, następnie powtarzamy czynność. Na koniec wykładamy ostatnią trzecią część masy, wyrównujemy wierzch, posypujemy malinami i wstawiamy do całkowitego zamrożenia.
dzień trzeci
  • wyjmujemy tort z zamrażarki na ok. 1 h przed podaniem, żeby można go było pokroić,
  • boki tortownicy oblewamy delikatnie ciepłą wodą - ułatwi to zdjęcie obręczy, a boki tortu pozostaną gładkie
Smacznego :)










5 komentarzy:

  1. Naprawdę robi wrażenie! Z malinami i białą czekoladą musi rewelacyjnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jest absolutnie PRZEPYSZNY!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego nie podajesz źródła? Ten przepis do złudzenia przypomina ten Asi z
    Kwestii Smaku http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_lodowy_jogurtowy_z_truskawkami/przepis.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem. Zapisałam sobie przepis, na pewno zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń