środa, 26 czerwca 2013

Sałatka makaronowa ze szpinakim


Sałatka makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdza na obiad w ciepłe dni lata lub jako lekki lunch do pracy. Można ją wtedy przygotować dzień wcześniej i przechować w pojemniku w lodówce. 

Składniki:
250 g dobrej jakości makaronu z pszenicy durum 
250 g świeżego szpinaku (nie mrożonego)
50 g suszonych pomidorów marynowanych w oliwie (odsączonych i pokrojonych w paseczki)
50 g łuskanych ziaren słonecznika
3 łyżki posiekanego szczypiorku
kilka listów posiekanej bazylii

Sos:
3 łyżki oliwy (może być spod suszonych pomidorów)
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku zmiażdżony
1/2 łyżeczki miodu
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
dla wielbicieli ostrych smaków: można dodać, ale niekoniecznie 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili (bez pestek)

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, ponownie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni z dodatkiem odrobiny soli, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypalił, przesypujemy na talerzyk, żeby szybciej ostygł. Listki szpinaku kroimy, ale grubo i niezbyt dokładnie. Łączymy w jednej misce makaron, szpinak, pomidory, słonecznik, szczypiorek i bazylię. Wszystkie składniki sosu mieszamy, można to zrobić w zakręconym słoiku energicznie potrząsając do połączenia się składników. Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz