środa, 12 czerwca 2013

Najlepsze i najprostsze ciasto jogurtowe z truskawkami


Ciasto jogurtowe z truskawkami lub innymi owocami lata - łatwe i proste do wykonania. Nie ma tendencji do zakalca, nawet jeżeli dodamy nieco więcej owoców niż w poniższym przepisie. Można je przygotować również w wersji z morelami lub malinami.




Składniki na tortownicę o średnicy ok. 28 cm:

2 jajka
1 szklanka (250 ml) cukru
1 cukier waniliowy lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej (500 ml)
1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego lub greckiego
50 g roztopionego i ostudzonego masła (ewentualnie można zastąpić olejem, ale polecam masło)

Ponadto:

300 g truskawek 
cukier puder do posypania

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać jogurt, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec roztopione masło. Wszystko wymieszać i wyłożyć do tortownicy. Na wierzchu kłaść umyte i obrane truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni C i piec ok. 45 min. na jasno złoto. Po upieczeniu odstawić ciasto na chwilę do przestudzenia, następnie zdjąć obręcz i posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelakie ciasta jogurtowe, zwłaszcza z truskawkami :) Niestety często wychodzi mi zakalec co nie zmienia faktu, że są pyszne :D Zazdroszczę takiego wyrośniętego ciacha, skubnęłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :-)
    Na jaki wymiar tortownicy jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń