niedziela, 23 czerwca 2013

Muffinki z truskawkami


Muffinki z truskawkami bez dodatku proszku do pieczenia. Pomimo to ciasto wyrasta ładnie i jest puszyste. Idealny przepis jeżeli nie wiemy co zrobić z białek, które nam zostały z innych wypieków, a nie mamy akurat ochoty na bezę. Z podanych składników wychodzi 12 babeczek, ze standardowej formy na muffinki. Dodatkowo po upieczeniu i dokładnym wystudzeniu babeczek, można truskawki przykryć galaretką truskawkową. Rozpuszczamy galaretkę w połowie wody podanej na opakowaniu, studzimy i już prawie tężejącą nakładamy po łyżeczce na każdą babeczkę.


















Muffinki z truskawkami

składniki:
6 białek
szczypta soli
szklanki cukru
150 g masła roztopionego i wystudzonego
1 szklanka (250 ml) i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
12 truskawek

Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodawać partiami cukier i ubijać jeszcze chwilę. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką, na koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto nałożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami. Ciasto nakładamy do pełna, równo z brzegami papilotek. Z podanej porcji składników wychodzi 12 babeczek. Do środka każdej włożyć jedną całą truskawkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 25-30 min na złoty kolor. Po upieczeniu babeczki wyjąć z formy na kratkę kuchenną i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz