czwartek, 27 czerwca 2013

Parfait truskawkowe





Deser na ciepłe dni lata, a dla wielbicieli lodów na każdą porę roku. Przygotowanie nie jest pracochłonne, jeżeli czynności odpowiednio rozłożymy w czasie. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Truskawki można pokroić i lekko zamrozić, ale nie za mocno, tak żeby dały się zmiksować. Wtedy zamrażanie całego deseru trwa krócej.

Parfait truskawkowe

składniki:
250 g serka mascarpone
100 g cukru pudru
2 jajka
250 ml śmietany 30%
400 g truskawek

Jajka ubić w misce z cukrem na puszystą masę. Następnie miskę postawić na rondlu z gorąca wodą i dalej ubijać aż masa powoli zgęstnieje. Woda w rondlu w czasie ubijania masy na parze powinna być cały czas podgrzewana. Kiedy masa zgęstnieje, co trwa  ok. od 8 do 10 minut, odstawić ją do wystygnięcia. Masę najlepiej przygotować wcześniej, żeby miała czas dobrze się schłodzić, zanim przystąpimy do przygotowania parfait. Śmietanę ubić z cukrem, w trakcie ubijania dodać porcjami serek mascarpone. Na końcu połączyć obie masy i dodać zmiksowane truskawki. Wylać do blaszki wyłożonej folią lub papierem do pieczenia i wstawić na kilka godzin do zamrożenia. W trakcie zamrażania przemieszać masę kilka razy co ok.1,5 godziny. 

4 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.