poniedziałek, 27 stycznia 2014

Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami


Jeżeli lubicie uprażone, solone orzeszki ziemne w połączeniu z karmelem to spróbujcie tego sernika, zapewniam, że będziecie wracać do tego przepisu. Ciasteczkowy spód z dodatkiem mielonych orzeszków nie wymaga wcześniejszego podpiekania. Masę serową wystarczy dobrze wymieszać. Wierzch sernika smarujemy kajmakiem i posypujemy orzeszkami już po upieczeniu. W tym przepisie polecam użycie niesolonych orzeszków ziemnych, które sami solimy, gotowe solone orzechy są zbyt słone, ale jeżeli tylko takie macie, to wystarczy je opłukać z nadmiaru soli zimną wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem.  



Sernik kajmakowy z solonymi orzeszkami
proporcje na małą tortownicę o średnicy 18 cm

składniki na spód:
100 g herbatników petit beurre
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
50 g masła
szczypta soli

składniki na masę serową:
500 g tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
300 g gotowej masy kajmakowej

wierzch:
200 g gotowej masy kajmakowej
2 łyżki mleka
100 g orzeszków ziemnych uprażonych z solą

  • orzeszki uprażyć na suchej patelni z solą, mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły, 50 g orzeszków użyć do spodu, resztę tj. 100 g zostawić do posypania wierzchu sernika,
  • przygotować spód: herbatniki i orzeszki rozdrobnić blenderem, dodać sól i roztopione masło. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na spód tortownicy i delikatnie ugnieść,
  • do misy miksera włożyć ser razem z mąką i kajmakiem. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Wyłożyć na przygotowany spód,
  • piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.  
  • w międzyczasie resztę kajmaku dobrze wymieszać z mlekiem, najlepiej w puszce, w której pozostał. Puszkę można wstawić do rondla z wodą i podgrzać, co ułatwi wymieszanie obu składników,
  • upieczony sernik wyjąć z pieca, trochę przestudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzeszkami, 
  • sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.

5 komentarzy:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.