Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych do wykonania posiłków. Poniżej przepis na niezawodne ciasto naleśnikowe. Naleśniki z tego przepisu są delikatne w smaku i nie trzeba w trakcie smażenia smarować patelni, ponieważ do ciasta dodajemy masło lub olej. Patelnię smarujemy tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika - później już nie. Do tego ulubiona konfitura, bita śmietana lub budyń.
składniki na ok.10 szt.
125 g mąki
2 jajka
300 ml mleka
2 łyżki cukru
30 g masła lub oleju
- wszystkie składniki zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek, o konsystencji śmietany,
- przykryć i odstawić na 30-60 minut. Nie jest to konieczne, ale jeżeli ciasto odpocznie, naleśniki będą jeszcze smaczniejsze. Przed smażeniem ponownie zmiksować,
- patelnię rozgrzać, przed pieczeniem pierwszego naleśnika bardzo cienko posmarować patelnię masłem lub olejem, przy kolejnych naleśnikach już nie ma potrzeby smarowania patelni i smażyć kolejno cienkie naleśniki.
Idealnie cienkie !
OdpowiedzUsuńBosko wygląda u Ciebie ta sterta :D Ale nabrałam chętki na naleśniki! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNie dodajesz wody? :)
OdpowiedzUsuńBtw. Wygladaja cudownie :D
Beda smakowaly wybornie z lemon curd <3 http://chochlikikuchenne.wordpress.com/2014/01/05/lemon-curd/