niedziela, 29 grudnia 2013

Tatar ze śledzi






Po słodkich propozycjach dziś bardziej wytrawnie. Tatar ze śledzi przyprawiony dressingiem miodowo-musztardowym. Tatar można przygotować zarówno ze śledzi marynowanych w occie - wtedy będzie ostrzejszy w smaku, jak też ze śledzi w oleju. Jako dodatek idealny będzie domowy chleb na ciemnym piwie.

Tatar ze śledzia
porcja dla dwóch osób

składniki:
2 płaty śledziowe marynowane w occie lub w oleju
1 ogórek kiszony
1 korniszon
trzy gałązki zielonej pietruszki
pół pęczka szczypiorku
świeżo zmielony pieprz

sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki dobrego oleju rzepakowego lub lnianego

dodatkowo: grzybki marynowane do dekoracji

  • śledzie dobrze odsączyć z marynaty i pokroić w drobną kostkę,
  • oba rodzaje ogórka pokroić w drobną kostkę, pietruszkę i szczypiorek posiekać, wymieszać ze śledziami,
  • wymieszać składniki na sos i dodać do posiekanych składników, wszystko wymieszać i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.