niedziela, 1 grudnia 2013

Sernik z kawą

Sernik z kawą na kawowo-czekoladowym spodzie. Smak kawy podkreśla dodatek ajerkoniaku zarówno do spodu, jak też do masy serowej i kawy na wierzchu sernika. Sernik najlepiej smakuje po całonocnym schłodzeniu w lodówce, podany oczywiście z filiżanką dobrej kawy. 

Sernik z kawą

składniki na spód:
200 g herbatników petit beurre
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy Inki
3 łyżki likieru jajecznego - ajerkoniaku (można pominąć i zwiększyć ilość masła o 25 g)
50 g masła

składniki na masę serową:
1 kg tłustego twarogu sernikowego zmielonego trzykrotnie
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka (250 ml) cukru pudru
5 jajek
3 łyżki ajerkoniaku (można pominąć i dodać 1 łyżkę ekstraktu waniliowego)

dodatkowo na wierzch:
200 g  śmietany 18%
3 łyżki cukru
2 łyżki ajerkoniaku
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka wrzątku
  • Herbatniki pokruszyć lub rozdrobnić blenderem, dodać kakao, kawę, roztopione masło, ajerkoniak. Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na spod tortownicy i delikatnie ugnieść.
  • Przygotowanie masy serowej: do misy miksera włożyć ser razem z mąką i cukrem. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować z ajerkoniakiem lub  ekstraktem z wanilii. Wyłożyć na przygotowany spód.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu. Wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.  
  • W międzyczasie przygotować składniki na wierzch. Zalać kawę łyżeczką wrzątku i wymieszać z ajerkoniakiem. Śmietanę wymieszać z cukrem i połową ajerkoniaku z kawą. Resztę zostawić do dekoracji. 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć sernik z piekarnika, posmarować śmietaną  i polać nieregularnie łyżeczką na sernik resztę likieru jajeczno-kawowego. Również przy pomocy łyżeczki delikatnie kreśląc ósemki narysować wzory na serniku. wstawić na pozostałe 15 minut do piekarnika.
  • Sernik przed podaniem dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc w lodówce.

5 komentarzy: