niedziela, 24 listopada 2013

Sernik z bursztynową rosą


Delikatny w smaku sernik, o piankowej konsystencji, na kruchym spodzie, z muślinową bezą na wierzchu. Nie przypomina on w smaku gęstych, kremowych serników, ale jest za to niezwykle lekki. Ze względu na krótki czas pieczenia beza nie jest chrupiąca, ale ma też konsystencję delikatnej pianki. Po wystudzeniu, na wierzchu sernika pojawia się piękna bursztynowa rosa.



Sernik z rosą na kruchym spodzie
składniki na tortownicę o średnicy 30 cm lub formę prostokątną 20x30cm

składniki na spód:
30 dag mąki pszennej krupczatki
10 dag cukru
2 żółtka (białka zużyjemy do bezy)
10 dag masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka smalcu (można pominąć)

składniki na masę serową:
1 kg sera na serniki
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki oleju
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
2 szklanki zimnego mleka 
2 całe jajka
2 żółtka (białka zużyjemy do bezy)

składniki na bezę: 
4 białka 
3/4 szklanki cukru 

dodatkowo: 1 czubata łyżka kakao

  • wszystkie składniki na kruchy spód połączyć i wyłożyć ciastem formę do pieczenia,
  • rozsypać na surowy spód kakao, najlepiej przez drobne sitko,
  • ser wymieszać z żółtkami i całymi jajkami, dodać olej i cukier. Proszek budyniowy rozmieszać w zimnym mleku i też dodać do sera. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, która będzie dość rzadka,
  • wylać powoli masę serową na przygotowany spód, 
  • piekarnik nagrzać do 170 stopni C bez termoobiegu, piec sernik 1 godzinę,
  • w międzyczasie ubić sztywną pianę z białek, pod koniec ubijania dodając porcjami cukier,
  • 15 minut przed końcem pieczenia wyjąć sernik z piekarnika, nałożyć bezę i piec 15 minut, beza lekko się zazłoci,
  • sernik wyjąć i wystudzić, bez wyjmowania z formy. Po ostudzeniu ciast pojawia się na wierzchu bursztynowe krople, które będą wyglądały jak rosa. 



1 komentarz: