sobota, 9 listopada 2013

Śniadanie na weekend - jajko w koszulce


Propozycja na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. Na sukces tego dania składają się świeże jajka, najlepiej od szczęśliwej kury. Jajka możemy podać same posypując solą, pieprzem i np. posiekanym szczypiorkiem lub skorzystać z poniższej propozycji podania.



Jajka w koszulkach

składniki:
jajka
woda do gotowania jajek
3 łyżki białego octu winnego (może być też ocet ryżowy) 
  • głęboki rondel napełniamy wodą do wysokości około 10 cm
  • wody nie solimy
  • dodajemy 3 łyżki białego octu winnego i doprowadzamy do wrzenia
  • wybijamy delikatnie jajko do małej miseczki lub chochelki tak aby nie uszkodzić żółtka, a następnie przelewamy do wody w miejscu najintensywniejszego wrzenia i to samo robimy z kolejnym jajkiem - jednocześnie możemy gotować trzy do czterech jajek,  
  • gotujemy półtorej minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową, delikatnie odsączamy



Jajka w koszulkach na szpinaku  - propozycja podania

garść świeżego szpinaku
1 łyżka masła
sól, świeżo zmielony pieprz
2 suszone pomidory w oliwie
1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu, naturalnego
  • masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy szpinak, solimy, podgrzewamy chwilę żeby liście zwiędły, przekładamy na talerz,
  • na wierzchu układamy jajka w koszulkach,
  • jogurt mieszamy z majonezem i polewamy jajka,
  • pomidory kroimy w drobna kosteczkę i układamy na wierzchu,
  • całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

1 komentarz:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.