środa, 3 lipca 2013

Pierogi z jagodami



Lato. Pierogi z jagodami. Kropka. Kto nie jadł nie zrozumie. Kto jadł nie potrzebuje więcej słów.



Ciasto pierogowe na ok. 40 szt.

400 g mąki
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy

nadzienie: 300 g jagód


Mąkę wymieszać z solą i jajkiem, następnie dolewać partiami wrzątek, na koniec dodać oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na ½ godziny, żeby odpoczęło -  łatwiej będzie je rozwałkować.  Ciasto podzielić na połowę i wałkować w dwóch partiach. Wyciąć kółka przy pomocy wykrawaczki lub szklanki o ostrych krawędziach. Nałożyć do każdego pieroga  łyżeczkę jagód. Brzegi pierogów po sklejeniu można docisnąć widelcem – zapobiega to rozklejaniu się pierogów w trakcie gotowania. Sklejone pierogi układać na desce. Do czasu gotowania przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.

Zagotować w garnku osoloną wodę. Na wrzącą wodę włożyć pierwszą partię pierogów tzn. ok. 20 szt. Gotować ok.1-2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową.

Podawać z cukrem i śmietaną w zależności od upodobań.


4 komentarze:

  1. Wczoraj lepiłam, pyycha, ale moje dwa razy grubsze i napakowane:D

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak latem pierogi z jagodami to obowiązek na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jagodami... jak u mojej babci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne zdjęcia ,a pierogi u mnie jutro otwierają sezon jagodowy , jupi

    OdpowiedzUsuń