piątek, 26 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z karmelizowanym agrestem


Bardzo łatwe w wykonaniu lekkie ciasto drożdżowe z karmelizowanym agrestem. Jest to dość duży placek, można go przygotować również z połowy składników i upiec w tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto nie jest za słodkie i karmelizowany agrest pasuje do niego idealnie.


Karmelizowany agrest

500 g agrestu czerwonego lub zielonego
1/8 l wody
4 łyżki cukru


  • Agrest oczyścić i umyć. 
  • Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować. 
  • Do syropu wrzucić agrest i dusić 10 min. na małym ogniu, od czasu do czasu zamieszać. 
  • Owoce odsączyć na sicie. 
Ciasto drożdżowe

650 g mąki tortowej
200 g cukru
250 ml mleka
200 g masła
50 g drożdży (świeżych)
4 jajka

  • Mąkę wsypać do miski.
  • Mleko lekko podgrzać (ma być ciepłe ale nie gorące) i dodać pokruszone drożdże, odstawić.
  • Jajka ubić z cukrem.
  • Masło rozpuścić i przestudzić.
  • Do mąki wlać drożdże z mlekiem i ubite jajka z cukrem, wymieszać.
  • Dodać rozpuszczone masło i dobrze wymieszać wszystkie składniki - ciasto będzie rzadkie.
  • Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
  • Posypać karmelizowanym agrestem.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 170 stopni bez termoobiegu.
  • Wstawić ciasto i piec 20 min. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie zamknąć piekarnik i piec kolejne 20 min. 
  • Wyjąć ciasto z piekarnika i posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz