czwartek, 18 lipca 2013

Fasola w letniej odsłonie - fasolowe burgery




Fasola w letniej odsłonie. Pyszne burgery z białej fasoli - może być "Piękny Jaś". Polecam, bo to naprawdę udany przepis i prosty w wykonaniu. Kotlety dają się formować i smażyć bez wysiłku i nie rozpadają się w trakcie obróbki.  




Burgery z białej fasoli 

składniki:
25 dag białej fasoli 
1 cebula
1 jajko
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku (może być świeży)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

do panierowania:
bułka tarta, 
ziarno sezamu (niekoniecznie)

olej rzepakowy do smażenia


  • Fasolę przepłukać zimną wodą i namoczyć w wodzie (też zimnej) na noc. Wody wlewamy dwa, trzy razy tyle co fasoli - w czasie moczenia fasola pęcznieje i jej objętość się zwiększa.
  • Fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości ok. 2 h. Odcedzić, przestudzić i zmiksować. 
  • Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i zrumienić na maśle. Dodać do fasoli.
  • Dodać do masy pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
  • Uformować z masy nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smazyć na oleju na złoty kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz