sobota, 13 lipca 2013

Kruche ciasto z agrestem i bezą


Kruche ciasto z agrestem i bezą. Z podanych składników wychodzi naprawdę cienkie kruche ciasto, o ile pieczemy je w formie 20 x 30 cm. Jeżeli ktoś woli grubszy spód należy wziąć odpowiednio mniejszą formę. Zamiast agrestu można użyć np. wiśni, porzeczek, jeżyn lub malin. 


Kruche ciasto:
250 g mąki najlepiej krupczatki
 50 g cukru
150 g masła
3 żółtka
 szczypta soli


Nadzienie:
500 g agrestu lub innych owoców lata
Beza:
3 białka
szczypta soli
150 g cukru
  • Wymieszać wszystkie składniki kruchego ciasta do konsystencji kruszonki. Wsypać do formy o rozmiarach 20 x 30 cm. Delikatnie ugnieść.
  • Owoce umyć, obsuszyć na durszlaku i rozsypać na cieście. 
  • Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 min. 
  • W międzyczasie przygotować bezę. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania - kiedy piana jest już sztywna dodawać porcjami cukier i ubijać jeszcze chwilę aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, nałożyć szprycą bezę na ciasto, lub jeżeli nie posiadamy szprycy, nałożyć pianę na wierzch ciasta i  rozprowadzić delikatnie po powierzchni przy pomocy łyżki.
  • Wstawić ponownie ciasto do piekarnika na około 15 minut, aż beza lekko się zrumieni na czubkach. 

1 komentarz:

  1. Pożyczam przepis. Wygląda pysznie, mam nadzieję że tak samo smakuje. :)
    Pozdrawiam
    Emilia z coolinarnie.pl

    OdpowiedzUsuń