czwartek, 4 lipca 2013

Domowe lody jagodowe


Domowe lody jagodowe z dodatkiem jogurtu greckiego. Zamiast jagód można użyć innych ulubionych owoców w podanej ilości. Żeby lody się szybciej zamroziły, można jagody zamrozić dzień wcześniej i dodać do masy lodowej prosto z zamrażarki. Oczywiście lody wg tego przepisu można wykonać również w maszynie do lodów. Jeżeli lody będą się dłużej zamrażać, należy je wyjąć minimum pół godziny przez podaniem, żeby dały się porcjować.

Składniki:

3 żółtka
250 ml śmietany
1/2 szklanki cukru
1 duży jogurt grecki (330 g)
500 g jagód lub więcej

Wykonanie:
  • żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, 
  • śmietanę wlewamy do rondla, doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do ubitych żółtek. Dokładnie mieszamy i wlewamy ponownie do rondla i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i powiększy swoją objętość, należy to uwzględnić dobierając wielkość rondla, w przeciwnym wypadku masa nam wykipi. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • wystudzoną masę miksujemy z jogurtem i jagodami do połączenia się składników'.
  • wstawiamy do zamrażarki na około 5 godzin. Co godzinę mieszamy całość łyżką.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz