piątek, 5 lipca 2013

Jagodowe zwierciadło


Jeżeli zastanawiacie się co zrobić z jagód - oto kolejna propozycja szybkiego deseru na lato - jagodowe zwierciadło. Poza sezonem można go przygotować również z mrożonych owoców. 


Jogurtowo - śmietanowy sernik na zimno z jagodami 

Jeżeli przygotujemy sernik w tortownicy o średnicy 28 cm, będzie on miał ok. 3 cm wysokości plus ok.1,5 cm galaretki.

ciasteczkowy spód:

1 paczka ok. 230 g herbatników Digestive
70 g masła roztopionego i wystudzonego

Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wysypać na spód tortownicy i uklepać. Formę ze spodem wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy. 

masa serowo-jogurtowa

600 ml jogurtu naturalnego (może być grecki)
250 ml śmietany kremowej 30%
150 g serka homogenizowanego naturalnego lub innego o podobnej konsystencji (np. Bieluch)
100 g cukru pudru
25 g żelatyny
300 g jagód

  • Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody, wymieszać, następnie zalać napęczniałą żelatynę 1/4 szklanki wrzątku i dokładnie wymieszać, aż do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia. 
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt, serek i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jako ostanie dodać jagody. Wymieszać i wyłożyć na przygotowany wcześniej spód.
  • Wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny aż masa stężeje.
wierzch:

2 galaretki o smaku owoców leśnych przygotowane wg przepisu na opakowaniu. Zimne wylewamy na zastygnięty spód i wstawiamy do lodówki.

5 komentarzy:

  1. Niestety jagody są bardzo drogie, ale sernik pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudnie, z chęcią skosztowałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się iście królewsko i o dziwo nie jest tak trudny do wykonania jak się mi wydawało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam jagody, pysznie je podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa idealna dla tego cudownego sernika ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń