czwartek, 6 kwietnia 2017

Orkiszowy wieniec drożdżowy


Ciasto drożdżowe z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z masą makową najlepiej domową. Bardzo udany przepis na orkiszowe ciasto drożdżowe. Jeżeli nie macie masy makowej lub nie lubicie maku, można go zastąpić powidłami śliwkowymi lub konfiturą owocową.

Orkiszowy wieniec drożdżowy z makiem

ciasto:
400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
1 jajko
50 g masła
200 ml mleka
50 g cukru brązowego nierafinowanego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

nadzienie:

500 g masy makowej np. domowej

do posmarowania wierzchu:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
  • wsypać do miski mąkę, sól i pokruszone drożdże. Wbić jajko.
  • mleko podgrzać z masłem i cukrem, aż masło i cukier się rozpuszczą. Trochę przestudzić, żeby nie było zbyt gorące. Dodać do pozostałych składników w misce i wyrobić gładkie ciasto. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.
  • ciasto przykryć szczelnie i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
  • wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować w kształt prostokąta na grubość ok. 3-5 mm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę makową i zwinąć je w rulon.
  • rulon ułożyć na kawałku papieru do pieczenia i przeciąć go wzdłuż na połowę zostawiając na końcu nierozcięty fragment. Zapleść ze sobą oba kawałki przekładając je rozcięciem do góry, a następnie złączyć ze sobą oba końce w okrągły wieniec. 
  • wieniec przenieść razem z papierem na spód tortownicy o średnicy 28 cm. Papier zwinąć pod spód i zapiąć obręcz.
  • ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec ok. 45 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz