poniedziałek, 19 grudnia 2016

Domowa masa makowa


Domowa masa makowa ma tę zaletę, że wiemy z czego się składa. Możemy dodać do niej ulubione bakalie, a pominąć te, które nam nie smakują. Jeżeli jej przygotowanie rozłożymy na dwa dni, nie będzie to aż tak pracochłonne. 

Domowa masa makowa

250 g suchego maku
100 g niełuskanych migdałów 
100 g rodzynek
50 g daktyli
50 g fig
80 g miodu
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 małej pomarańczy
50 g masła
  • mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, żeby napęczniał. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić go do rana. Wrzątku należy wlać objętościowo ok. dwa - trzy razy tyle co maku, bo mak wchłonie wodę.
  • następnego dnia mak odsączyć na sicie i zmielić dwa razy w maszynce.
  • migdały zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut, następnie odsączyć i zdjąć skórki,
  • figi i daktyle pokroić,
  • bakalie zalać sokiem z połowy pomarańczy i odstawić na ok. 30 minut. lub na dłużej,
  • połączyć mak, miód, bakalie, roztopione masło i sok z cytryny. Wszystko wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz