niedziela, 18 grudnia 2016

Śledzie po kaszubsku


Śledzie w pysznym sosie pomidorowym z suszonymi śliwkami. W przepisie można użyć solonych filetów śledziowych a'la matias, które należy wcześniej wymoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli lub marynowanych filetów śledziowych odsączonych z zalewy. np z tego przepisu. Osobiście wolę właśnie te marynowane śledzie, ponieważ są bardziej kruche. Zastosowanie passaty i przecieru nie jest przypadkowe, sos jest dzięki temu bardziej gęsty i aromatyczny. 

Śledzie po kaszubsku

5-6 filetów śledziowych solonych lub marynowanych
1/2 szklanki oleju (najlepiej rzepakowego)
2 duże lub 4 małe cebule pokrojone na półplastry
100 g passaty pomidorowej 
100 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 czubata łyżka majeranku
6 suszonych śliwek pokrojonych w paski
3 twarde ogórki kiszone pokrojone w kostkę
świeżo zmielony pieprz
  • filety solone wymoczyć przez ok. 2-3 godziny zmieniając dwukrotnie wodę,
  • na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę,
  • gdy cebula będzie miękka dodać przecier pomidorowy wymieszany z passatą, cukier i majeranek,
  • na koniec dodać śliwki i ogórki. Całość podsmażyć chwilę, zdjąć z ognia i wystudzić,
  • śledzie pokroić na niewielkie kawałki i układać na przemian warstwami sos i ryby. Każdą warstwę śledzi posypać świeżo zmielonym pieprzem, 
  • słoik zakręcić i wstawić do lodówki. Najlepiej smakują po 24 godzinach w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz